Så investerar du i Europas tillväxtstjärna

Börshandlad fond Spanien har Europas starkaste tillväxt. Placera har tittat på en börshandlad fond som ger exponering mot landet.

2023 växte den spanska ekonomin med 2,5 procent. Det är betydligt mer än resten av Europa. Även i år spås en bättre tillväxt än resten av EMU, enligt IMF.

Den börshandlade fonden Xtrackers Spain UCITS ger exponering mot den spanska ekonomin.

Största innehavet i Xtrackers Spain är europeiska flygjätten Airbus. Airbus står för 16,7 procent av fonden. Airbus har omfattande produktion i Spanien särskilt inom försvarssektorerna. I Sevilla produceras till exempel Airbus trupptransportflygplan A400M.

Senaste året är Airbusaktien upp knappt 30 procent. Orderläget ser mycket ljust ut. Företagets problem i dagsläget är att öka produktionen i takt med tillväxten.

 

Näst största innehavet i fonden är energibolaget Iberdrola. Iberdrola är en global energikoncern med fokus på förnybar energi, inklusive vindkraft, solenergi och vattenkraft. Företaget är en av de största energiproducenterna i världen och har verksamhet i flera länder. Iberdrolaaktien är upp 5 procent senaste året. Vikten i fonden är 13,3 procent.

Xtrackers Spain innehåller flera stora spanska banker. På tredje plats hamnar Banco Santander som är en av de största bankerna i Europa och Latinamerika. På plats fem kommer BBVA som står för BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA. BBVA är en av de största bankerna i Spanien och en av de ledande finansiella institutionerna i Latinamerika. Aktierna är upp 17 respektive 30 procent på ett år.

plats fyra kommer spanska klädjätten Inditex. Inditex äger bland annat varumärken som Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti och Bershka. Aktien är upp 38 procent på ett år.

plats fem kommer it-bolaget Amadeus som främst sysslar med it-lösningar för rese- och turistindustrin. Det handlar till exempel om bokningssystem för hotell och evenemang. Aktien är upp 13 procent på ett år. Marknadsvärdet på hela bolaget är 28,9 miljarder euro.

Andra stora innehav är teleoperatörerna Cellnex Telecom och Telefonica, infrastrukturbolaget Ferrovial och energibolaget Repsol.

Xtrackers Spain är en indexfond med en relativt låg årlig avgift på 0,34 procent. Utdelningar återinvesteras i fonden.

Bakom den starka spanska ekonomin ligger framför allt den inhemska konsumtionen som dessutom till största delen denna gång inte är lånefinansierad. Belåningsgraden hos spanska hushåll har tvärtom sjunkit under de senaste åren.

Utöver det är inflationen betydligt lägre än i resten av Europa. Det tillsammans med en stark arbetsmarknad har gjort att dem sammanlagda köpkraften är stark. Det som särskilt hållit tillbaka den spanska inflationen är låga energipriser.  

Dessutom går det mycket starkt för den spanska turistsektorn som står för runt 13 procent av BNP. 2023 besökte 84 miljoner turister Spanien. Det var ett nytt rekord. Näringen tros ha omsatt 108 miljarder euro förra året.  

Något som kommer att gynna Spanien framöver är de europeiska återuppbyggnadsfonderna efter pandemin. Spanien väntas totalt få näst mest pengar ur dessa fonder efter Italien. Totalt beräknas beloppet uppgå till 160 miljarder euro.

Under 2024 väntas den spanska ekonomin växa med 1,5 procent, enligt IMF.

Största innehaven i fonden.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Xtrackers Spain UCITS ETF 1C Köp 30,38 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -