”Marknaden kommer att bli besviken”

Förvaltarintervju Fondbolaget Evlis vd Kim Pessala tror att 2024 blir ett bra börsår. Räntorna går ner, dock inte lika mycket som marknaden tror. Det kommer fortsatt att vara tufft för bolag med hög skuldsättning som fastigheter och tillväxtbolag.

”Vi ser att 2024 blir ett hyfsat aktieår. Evli har just nu en övervikt i aktier, i synnerhet tillväxtaktierna som gynnas av ett fortsatt starkt intresse för AI.  Men man bör tillägga att marknaden är överköpt och risken för en kortvarig nedgång är stor”, säger Kim Pessala.

Vilka specifika risker ser du kopplade till förväntningarna på ränteutvecklingen?

”Styrräntorna kommer ner 2024, dock kanske mindre än marknaden förväntar. Långa räntor diskonterar redan att styrräntorna kommer ner cirka 150 punkter. Marknaden kommer att bli besviken på storleken och hur snabbt räntesänkningarna kommer, vilket i sin tur medför en risk att de långa räntorna stiger. Utmaningen är att det finns en massa lån som måste nyfinansieras och detta kommer på sikt leda till tryck för högre räntor.”


Kim Pessala.

Ser du några specifika sektorer eller tillgångar som kan påverkas mest?

”Investeringar som bygger på skuld kommer fortfarande vara problematiska. Till exempel fastigheter och tillväxtbolag som behöver riskkapital.”

Samtidigt ser Pessala att fastigheter kan vara intressant för den långsiktige nu.

I de flesta fall är hyreskontrakten bundna till inflationsindexet. Värderingarna har de senaste åren sjunkit och avkastningsnivån på hyresinkomster stigit. Det kan jämföras med en obligation med lång duration. För långsiktiga placerare tro vi att fastigheter kan avkasta runt 6-8 % i nuvarande läge.”

Fondbolaget Evlis vd ser vissa risker med börsutvecklingen i USA.

Den amerikanska marknaden är stark och lugn och slår all-time high varannan vecka. Risken finns att marknaden är för lugn och säker. Euforin är hög bland placerarna.”

Kim Pessala och Evli köper för tillfället korta företagslån i USA.

 ”Dessa avkastar 4-6 % i år. Vi tror också att europeiska high yield-lån är en bra tillgångsklass i år. Ifall aktierna kommer ner kommer dessa investeringar att diversifiera helhetsallokeringen.”

Varför ser du potential i företagsobligationer när räntorna ökar?

”Företagens balanser har stadigt blivit starkare. Korta företagslån har låg durationsrisk (dvs risk som har att göra med lånets maturitet). För tillfället är yieldnivån hög i dessa lån vilket gör dem attraktiva de kommande åren.”

Vad är din syn på private debt och infrastruktur som alternativa investeringar?

”Private debts förväntade avkastning ser väldigt attraktiv ut. Högre räntor och brist på kapital har bidragit till att nya private debt lån görs på en avkastning över 10 %. Vi väntar oss att långsiktiga placerare kommer att få en avkastning mellan 8-10%.”

När det gäller tillväxtbolag ser Pessala ett köpläge. Det handlar om att kapitalmarknaden fullkomligt torkat ut.

Under nollräntetiden var det lätt att investera i tillväxtbolag. Vi såg mycket nya investerare som började allokera i dessa onoterade bolag men nu har uppgången tvärstannat. För tillfället finns det en stor brist på riskkapital. I synnerhet är det svårt att få nytt kapital för bolag där kassan är tom och man löpande bränner mycket kapital. Detta leder till att värderingarna kommer ner kraftigt i nya finansieringsrundor”, säger Kim Pessala.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -