”Viktigast att få människor ur fattigdom”

Förvaltarintervju Tillväxtmarknaderna är nyckeln till att komma i gång med klimatomställningen. Utan dessa kommer inget att hända. Samtidigt går det utmärkt att få god avkastning. Det säger Tim Love som förvaltar fonden GAM Sustainable Emerging Equity.

”Vi lanserade fonden för att det inte finns någon långsiktig lösning på klimatproblemen utan att tillväxtmarknaderna är med på tåget. Om man kan kombinera detta med god avkastning så har vi en win-win-situation”, säger Tim Love.

”Jag tror att det absolut viktigaste för att nå ESG-målen är att få människor ut ur fattigdom. Det ger betydligt mer än något annat. Kommer man bort från fattigdom får det så många andra positiva effekter som bättre hälsa och mer ansvarsmedvetande.”

Tim Love.

Fonden har en artikel 8 klassning.

”Det gör att vi är mer flexibla att vara med när företag gör resor från att till exempel sysslat med olja och gas till att investera i förnyelsebara energikällor. Vi vill på så vis inte missa någon resa. Det finns flera exempel på detta i Indien som vi varit med på. Vi vill vara med och påverka bolagen direkt. Man måste vara med i rummet för att kunna påverka.”

Tillväxtmarknadsfonder som grupp har gått svagt under många år.

Det går att tjäna pengar på tillväxtmarknaderna inom hållbarhet. Det gäller bara att vara konsekvent och bara köpa kvalitetsbolag. Som förvaltare ska man inte kunna skylla på att avkastningen varit dålig bara för att man investerar hållbart och i tillväxtmarknader. Det är ingen bra ursäkt. Det finns massor med bra investeringsmöjligheter här.”

Indien har varit en tillväxtmarknad som gått starkt under de senaste åren.

Det är lätt att hitta bra bolag i Indien. Det är en fundamental förändring som pågår i landet. Det handlar om allt från att landet bygger avloppsinfrastruktur till att man bygger ut den förnyelsebara energin massivt. Jag tror att det fortfarande finns stora möjligheter i Indien.”

I Kina är problemen större och aktiemarknaden har underpresterat.

Kina har flera problem. Nu försöker man dumpa sina egna high end industriprodukter på världsmarknaden och så att säga exportera deflation. Jag tror inte det kommer att sluta väl utan leda till handelskrig. Vi ser ju nu hur det blivit ett priskrig inom elbilssegmentet, där till exempel Tesla har tvingats sänka priserna kraftigt. Det är en deflationsspiral.”

Se hur mycket priset på batterimetallerna har fallit. Även priset på sällsynta råvaror har fallit kraftigt på grund av den kinesiska ekonomins problem. Jag är mycket försiktig med att investera i Kina i dagens läge. På kort sikt ser det dåligt ut för Kina, men på längre sikt ser det betydligt bättre ut. Det finns i dag kinesiska aktier som ser väldigt billiga ut.”       

Hur ser du på den geopolitiska situationen och risken för krig mellan Kina och Taiwan?

”Vi tänker på detta och är underviktade Kina en hel del. Det land som skulle förlora mest på ett krig mellan Kina och Taiwan skulle faktiskt vara Tyskland tillsammans med de europeiska tillverkarna av lyxprodukter. En sådan utveckling skulle alltså drabba Europa hårdast.”

Hur ser investeringsprocessen ut?

”Vi bevakar runt 800 bolag inom tillväxtmarknaderna. Jag reser mycket och besöker portföljbolagen. Jag brukar alltid åka dit i shorts och hatt en dag före mötena och gå till bolagen som turist och prata med de anställda.”

Vad letar du efter då?

”Jag frågar efter saker som var släpper ni ut de giftiga kemikalierna? Hur de trivs på jobbet, säkerhet, ålder på de som arbetar och jämställdhet. Hur arbetar bolaget för att stötta lokalsamhället.”

Har du upptäckt många felförhållanden?

”Ja, vid många tillfällen. Det lönar sig alltid att se verkligheten med egna ögon. Jag besökte ett bolag i Argentina för två år sedan och tog mig in genom en bakdörr. Fabriken var helt öde. Jag gick upp ett par våningar och hittar till slut en man som utger sig för att vara ekonomichef på bolaget och han frågar mig om bolaget fortfarande är noterat? Jag kunde inte sluta skratta på två dagar. Det är väldigt kul att investera i tillväxtmarknader men du måste hålla stenkoll.”

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -