Tretton köpvärda aktier i mars

Köptips Börsen håller humöret uppe och flera av aktierna på vår lista har en stark månad i bagaget. Vi tar nu hem ett par vinster, släpper taget om några besvikelser och laddar om med ett par nya aktier som förhoppningsvis kan ta över stafettpinnen i vår.

Andhämtningen i början av året blev kortvarig och efter en liten indexnedgång i januari var Stockholmsbörsen tillbaka i bra form under februari. Med en uppgång på 3,8 procent för OMXSPI i februari är året nu tydligt på plus.

Trenden att många rapporter får ett hyggligt mottagande och att placerarna väljer en optimistisk tolkning där signalerna har varit blandade har fortsatt. Samtidigt har teknikjättarna i USA på nytt visat en otrolig vinsttillväxt från redan höga nivåer, med chipstjärnan Nvidia som det här kvartalets stora utropstecken.

Med ett börsvärde på nästan 2 000 miljarder dollar, en kursuppgång på 60 procent bara i år och närmare 2 000 procent de senaste fem åren är det svårt att överskatta Nvidias betydelse för det globala börshumöret just nu.

Tekniktunga Nasdaq Composite i USA tog till skillnad mot Stockholm ingen paus i januari utan har nu fyra raka plusmånader bakom sig och februari slutade 6 procent upp. Även breda S&P500 har stigit fyra månader i följd och där stängde februari 5 procent upp.

En av få saker som har gått emot börsen i februari är ränteutvecklingen, där långräntorna har fortsatt krypa uppåt i takt med att allt färre tror på en djup lågkonjunktur i år. Men precis som med tolkningen av kvartalsrapporterna har aktiemarknaden, med undantag för främst fastighetssektorn, valt den ljusa sidan och fokuserat på att det borgar för bra vinster snarare än att oroas för att räntorna inte kommer ned snabbt nog.

För storbankerna gör det heller inte mycket om räntesänkningarna blir lite lagom segdragna och det är en sektor som har fortsatt gå bra i februari. Det gäller inte minst Handelsbanken som finns på vår lista över köpvärda aktier och som har stigit med 10 procent.

Securitas är en annan av våra favoriter som har varit med länge på listan och sakta men säkert har det lossnat för aktien, som fick en ny knuff uppåt efter bokslutet i början av månaden. Ännu bättre har det gått för ett annat rapportbolag, teknikkonsulten Rejlers, som sticker ut positivt precis som Björn Borg vars rapport också satte fart på aktien.

Ett par rapportsmällar har vi också gått på dessvärre och trion Rugvista, Volati och Balco har alla en svag månad bakom sig.

Så gick det för aktiefavoriterna i februari

Det här månadsskiftet gör vi ett antal förändringar på listan. Efter tre finfina månader tackar vi av Björn Borg vars rapport var lite tudelad. Tillväxten var blek, men e-handeln och sportkläderna växte bra vilket är lovande och lönsamheten överraskade oss positivt. Värderingen är nu mer rimlig än låg, vilket vi kommenterar här, och vi lägger racket på hyllan för denna gång.  

En annan vinnaraktie som får lämna är Handelsbanken. Förslaget om en extrautdelning bet bra och efter en uppgång på 40 procent sedan entrén på listan i maj i fjol tar vi ut våra pengar.

Till avbytarbänken skickar vi även Volati och Balco då vi befarar att de kan stå och stampa ett tag framöver, liksom amerikanska Deere vars rapport drog åt det svaga hållet.

In på plan släpper vi istället franska Veolia Environement som är världens största vatten- och avfallshanteringsbolag. Bolaget köpte 2021 upp konkurrenten Suez och utökade därmed sin verksamhet globalt inom avfallshantering. Värderingen har kommit ner samtidigt som verksamheterna växer stabilt med långa kontrakt.

Vi ger också IT-återförsäljaren Dustin en ny chans. Här är det övergripande caset att skuldläget förbättras, räntorna går ned och att kunderna som nu har hållit igen i snart ett år börjar bli mer aktiva igen. Spelar det scenariot ut i år tror vi att återhämtningen på börsen kan fortsätta – i synnerhet om storägaren Axel Johnson fortsätter köpa aktier.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i mars

Ellinor Beckett

OX2

OX2 utvecklar och säljer vind- och solkraftsparker. Aktien har varit under säljtryck efter att Altor sålt av alla sina aktier under året. Ett kapitallätt och ett lönsamt bolag som borde locka många när hållbarhetsaktierna kommer på tapeten igen. Värderingen avskräcker inte: p/e 12 och ev/ebit 8,2 för innevarande år enligt estimaten.

Läs Placeras analys här.

Rejlers

Rejlers aktiekurs fortsätter att återhämta sig från fjolårets konjunkturpessimism. En stor del av kunderna är energibolag och industrier i omställning, mindre än 5 procent återfinns inom fastigheter. Vd Viktor Svensson har lyckats höja debiteringsgraden, pressa kostnaderna samt växa organiskt och genom förvärv de senaste åren och flera ur familjen Rejler återfinns i ägarlistan. Enligt bolaget finns utrymme att höja priserna framöver då man ligger lägre än konkurrenterna.

Martin Blomgren

Dustin

IT-återförsäljaren Dustin bjöd oss på både snabba uppgångar och rejäla snytingar när vi hade med aktien på listan i fjol. Efter turbulensen med budpliktsbud, nyemission och tuffa marknadsförhållanden har aktien vänt uppåt i år – men vi tror att det finns mer att hämta om man inte är rädd för att ta lite risk.

Marknaden har stabiliserats enligt bolaget och återvänder tillväxten, samtidigt som oron för en hög skuld lättar i takt med räntorna faller, så kan aktien ta ytterligare ett kliv till uppåt i år.

Securitas

Samgåendet med Stanley Security börjar sätta sig och rapporterna har visat både bra tillväxt, drivet av prishöjningar, och att marginalresan uppåt fortsätter i snabbare takt än vad analytikerna hade väntat sig.

I takt med att trovärdigheten för bolagets långsiktiga marginalmål ökar finns också goda chanser för att aktien värderas upp. En hög skuld har legat aktien i fatet men faller räntorna samtidigt som kassaflödet nu förbättras bör den oron skingras under 2024.

Pekka Kääntä

Loomis

Kontanthanteraren Loomis fortsätter att växa och bolaget är en pålitlig utdelare som värderas försiktigt. Senaste rapporten var i linje med förväntan och bolaget utlovar fokus på marginalförbättringar i år. Vi satsar vidare på att oron för kontanternas död i den globala ekonomin är överdriven.

Scandi Standard

Kycklingbolaget har varit en trist historia på börsen med många bakslag men 2024 har börjat piggt. I grunden finns en attraktiv produkt och får man bara ordning på förlusterna i Danmark så ser vi potential för en uppvärdering. Senaste rapporten var ytterligare ett litet steg i rätt riktning.

Karl Lans

Prologis

Prologis är världens största logistikfastighetsbolag. Varje år passerar varor motsvarande 2,8 procent av världens totala BNP Prologis logistiklokaler. Andelen i USA är 36 procent av BNP. Prologis är USA:s klart största logistikfastighetsägare. Totalt äger Prologis logistikfastigheter med en sammanlagd yta på 114 miljoner kvadratmeter i 19 länder. Största kunderna till Prologis är Amazon, Home Depot och Fedex. Prologis är också aktiva i Sverige.

Thermo Fisher

Amerikanska Thermo Fisher Scientific är en dominant inom områdena life sciences, diagnostik och laboratorieutrustning. Aktien gick oerhört starkt i spåren av pandemin och har sedan dess haft en utmaning att växa in i värderingen. Nu ser det ljusare ut och vi anser att aktien med fördel hör hemma i långsiktiga depåer.

Veolia

Veolia Environement är globala specialister på vattenhantering, avfallshantering och energitjänster. Drygt en femtedel av omsättningen genereras i Frankrike, drygt 40 procent i övriga Europa, Nordamerika står för 8 procent och Asien för 6 procent.

Förra året stod avfallsdelen för 39,4 procent av omsättningen, vattendelen för 37,8 procent och energidelen för 22,8 procent. Framför allt är det i sophanteringsdelen som Veolia ser möjligheter att öka lönsamheten och få strukturell tillväxt i. Det handlar särskilt om att utöka verksamheten inom mer lönsamma delar av denna som hantering och bearbetning av farligt avfall.

Trots att aktien stigit en del är Veolia betydligt lägre värderad än sina amerikanska motsvarigheter. Veolias breda och diversifierade portfölj av miljötjänster drar nytta av den ökande efterfrågan på miljövänliga lösningar och tjänster samtidigt som bolaget har en stark finansiell ställning och hög direktavkastning.

Vinci

Kassaflödeskungen franska Vinci är världsledande på utveckling av större infrastrukturprojekt, förvaltning och drift av infrastruktur och fastigheter. Vinci handlas nu till ett p/e-tal på 13,4 för innevarande år och 12,5 för 2025. På nuvarande aktiekurs ger Vinci en direktavkastning på motsvarande 4,1 procent.

Det som talar till Vincis fördel är att de har mycket goda kassaflöden från verksamheten. Vincis verksamhet är inte särskilt konjunkturkänslig eftersom man sysslar med stora infrastrukturprojekt och drift av dessa. Nuvarande värdering ger ett fint tillfälle att plocka in denna aktie i den långa depån. Vinciaktien kommer sannolikt att värderas upp i takt med de kommande räntesänkningarna.

Ludvig Löngårdh

Match Group

Dejtingbolaget Match Group, som bland annat äger varumärkena Tinder och Hinge, har kommit ner ordentligt och värderingen är inte särskilt ansträngd. Nyligen tog dessutom aktivistinvesteraren Elliott en position på 1 miljard dollar i bolaget. Elliot kommer sannolikt röra om i grytan och det är inte omöjligt att ett uppköp är aktuellt.

Läs Placeras senaste aktieanalys här. 

Daniel McPhee

Rugvista

Med nästan 300 000 sålda mattor under 2023 har Rugvista bevisat sig som en framgångsrik e-handlare. Marknaden präglas av långa trender där produkterna inte blir utdaterade på hyllan samtidigt som den digitala matt-butiken har flera fördelar mot den fysiska.

Aktien värderas till p/e 17 på fjolårets vinst. Motsvarande vinsttillväxt i år värderas aktien till p/e 14. För ett bolag med skalbar affärsmodell, organisk tillväxt och nettokassa är det attraktivt.

Läs gärna Placeras aktieanalys här.

Skanska

Byggsektorn är av naturliga skäl ratad, vilket även har satt avtryck i byggaktierna och Skanska tog en rejäl smäll på den senaste rapporten där nedskrivningar sänkte resultatet och orderingången var lägre än analytikernas förväntningar. Men aktien har hämtat sig och bolaget har med sin balansräkning bra möjligheter att rida ut stormen och visa på bättre resultat när byggandet tar fart igen.

Skanska har de senaste åren levererat rekordvinster, har stora och delvis dolda värden i balansräkningen och stora ambitioner kring byggandet av en fastighetsportfölj. Aktiemarknaden är skeptisk vilket visar sig i relativt låga multiplar och en direktavkastning på drygt 4 procent. Om vi på allvar börjar se räntetoppar och lägre materialpriser bör det vara positivt för aktiemarknadens syn på byggbolagen.

Läs gärna Placeras kommentar här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
OX2 Köp 52,00 -
Rejlers B Köp 142,00 -
Dustin Group Köp 11,30 -
Securitas B Köp 111,35 -
Loomis Köp 279,80 -
Scandi Standard Köp 68,00 -
Prologis Köp 133,27 -
Thermo Fisher Scientific Köp 570,18 -
Veolia Environnement S.A. Köp 28,65 -
Vinci SA Köp 118,40 -
Match Group Köp 36,04 -
RugVista Group Köp 59,00 -
Skanska B Köp 191,00 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -