Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Marknaden utvecklades svagt negativt under måndagen. Stockholmsbörsen stängde på 937 punkter efter att ha backat 0,2 procent. Ser vi till den tekniska bilden utvecklas indexet (OMXSPI) i en stigande trend på medellång sikt och har brutit upp genom motstånden vid 890- och 903 punkter vilket gett köpsignal. Vi har numer alltime-high runt 1040 punkter att förhålla oss till på uppsidan. 890-903 punkter är numer stöd vid reaktion ned.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 46 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 51. Vi har därmed i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på börsen på både kort- och lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 581 köp och 123 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 83 procent. Köpandelen på årsbasis är också 83 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Fastighetsbolaget Fastpartner har i likhet med fastighetssektorn överlag gått starkt senaste tiden. Bolagets A-aktie utvecklas i en starkt stigande trend på medellång sikt och har fått köpsignal efter brott genom motståndet vid 66 kronor. Köpsignalen och trendbilden stärks av en starkt positiv volymbalans vilken signalerar om aggressiva köpare och med det gott köptryck i aktien. Ett positivt momentum ger stöd till utsikterna på kort sikt.

Aktien är starkt positiv på insiderhandel och tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månaders investeringshorisont).

Investtechs rekommendation: Köp.

  

Revolutionrace har fått stärkta tekniska utsikter efter att motståndet vid 60 kronor brutits. De positiva signalerna präglas förutom av brottet genom motståndet av en brant stigande trend och en stark volymbalans. Detta signalerar om en god optimism bland investerarna som inte har bråttom att sälja när kursen faller. Motstånd ovanför dagens kurs saknas, 51-60 kronor är stöd.

Aktien är positiv på Investtechs insideranalys och totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månaders investeringshorisont).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

 

Spelbolaget Embracer har fått säljsignal efter brott ned genom stöden vid 16,60-17,40 kronor. Ser vi till den övergripande tekniska bilden domineras den av en brant fallande trend som sträcker sig hela tidsperioden för grafen på medellång sikt (18 månader). Trenden bekräftas av en starkt negativ volymbalans vilket indikerar aggressiva säljare och passiva köpare. Den negativa volymbalansen stärker också säljsignalen. Avsaknaden av stöd under dagens kurs öppnar för potentiellt stor nedsida.

För stärkta tekniska utsikter behöver vi se en stabilisering av kursen och högre bottnar. Brott upp genom 17,40 kronor skulle neutralisera säljsignalen. Embracer är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). Risken i aktien är hög då volatiliteten på månadsbasis ligger på dryga 33 procent.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

Lars-Göran Westerberg, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -