Missa inte avdragen i deklarationen

Skatt Ett sätt att så snabbt som möjligt få tillbaka eventuell skatt är att bara godkänna deklarationen utan att ändra något. Men då kan du gå miste om en och annan tusenlapp. Placera hjälper dig att maxa återbäringen.

Eftersom deklarationen avser beskattningsåret 2023 är det såklart mycket som är som det är och som inte går att göra så mycket åt nu. Men det finns också en hel del som du faktiskt kan påverka.

Ränteavdrag

Räntekostnader är en stor utgift i många hushåll – och inte minst något som troligen kulminerade under förra året. Dessa är förtryckta i deklarationen, men det finns utrymme till att utöka avdragen om ni är två som står på lånet.

Det gäller främst om du eller den du delar lånet med har räntekostnader över 100 000 kronor, eftersom det är en gräns när skattereduktionen minskar från 30 till 21 procent.

En omfördelning blir också fördelaktig om du eller den som också står på lånet inte har tillräckligt mycket att skatt att dra av från, då kan ni fördela lånen så att det blir så fördelaktigt som möjligt.

På Skatteverkets hemsida i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 kan ni testa olika fördelningar av räntan för att se vad som är mest fördelaktigt för ert hushåll. Glöm inte att båda måste ändra.

Om ni vill att det ska bli rätt från början i nästa års deklaration kan ni anmäla hur ni vill att fördelningen av räntan ska se ut till banken redan nu.

Rot och rut

Maxavdraget för rot och rut tillsammans är 75 000 kronor varav rotavdraget kan uppgå till max 50 000 kronor. Äger du en bostad tillsammans med någon kan ni även här fördela avdragen mellan er för att undvika att gå miste om några avdrag. Det gäller särskilt om någon av er inte betalar tillräckligt mycket skatt eller slagit i taket för att få maximala avdrag.

Här har Skatteverket en beräkningshjälp för att räkna ut skatten. Rot- och rutavdrag görs efter många andra avdrag såsom till exempel underskott av kapital (ränteavdrag) så det gäller att du har tillräckligt mycket skatt att dra av från. I listan längst ned i artikeln ser du i vilken turordning som skattereduktionerna dras.

På Skatteverkets sida kan du också logga in och se hur mycket rut- och rotavdrag du nyttjat.

(Från och med 1 juli 2024 kommer man kunna göra rotavdrag på upp till 75 000 kronor, men det gäller alltså inte 2023 års deklaration.)

Installation av grön teknik

Skattereduktion för installation av till exempel laddstolpe till elbil, solceller eller energilagring får göras upp till beloppet 50 000 kronor och påminner om rut- och rotavdraget. Till exempel kan man fördela reduktionen mellan två som bor i samma hushåll.

”Även om bara den ena personen står på fakturan kan man göra omfördelningen, såvida den andra personen uppfyller villkoren”, säger Skatteverkets deklarationssamordnare Jan Janowski.

 Läs här för mer information.

Jan Janowski

Bostadsförsäljning

En bostadsförsäljning är ofta en av livets största affärer och inte sällan en händelse som utlöser en rejäl skatteinbetalning. Den kommer förr eller senare beroende på om du väljer att begära uppskov eller inte. Du vet säkert att uppskovsräntan är borttagen och att det finns ett tak på tre miljoner kronor i vinst.

Oavsett om du väljer att skjuta upp skatten eller inte så ska du ändå räkna ut den i årets deklaration om du sålde en bostad under 2023. Här gäller det att ha koll på vilka sätt du faktiskt kan sänka din vinstskatt. Här kan du läsa om vad som räknas som renovering, ny-, om- och tillbyggnad till exempel. Många missar också att man kan dra av om man gjort ett kapitaltillskott i en bostadsrättsförening vilket rätt och slätt betyder att föreningen amorterat på sina lån. Här finns en beräkningshjälp.

Värdepappersaffärer

Även om investeringssparkonton och kapitalförsäkringar är det vanligaste sättet att spara på finns det fortfarande de som har aktier och fonder på vanliga depåkonton. Självklart går det att kvitta vinster mot förluster och de är ofta förtryckta i deklarationen.

Vad man kanske inte tänker på är att om du gjort en förlust på ett värdepapper kan du återföra en del av ett eventuellt bostadsuppskov för att kvitta detta.

”Om du har sålt en privatbostad med vinst betalar du 30 procent skatt på 22/30 av vinsten. Om du återför ett bostadsuppskov kan alltså 22/30 av den vinst som återförs kvittas mot 70 procent av en förlust på till exempel en kryptovaluta, men det är inget man behöver räkna ut själv, utan man för in totalbeloppen i deklarationen så räknar Skatteverket ut det åt en”, säger Jan Janowski.

Reseavdrag

Har du en lång resa till jobbet kan du vara berättigad reseavdrag, men se till att räkna rätt. Närapå varannan som ansöker om avdraget gör nämligen fel. Det är dessutom bara kostnader över 11 000 kronor per år som får dras av och tidsvinsten måste vara två timmar om dagen exklusive eventuella stopp för matinköp och förskolehämtningar. Här finns information och beräkningshjälp.

Tänk också på att reseavdraget är ett avdrag – inte en skattereduktion. Det betyder att din inkomst sänks med avdraget, inte skatten. Den minskade skatten blir alltså beroende av hur mycket skatt just du betalar, till exempel om du betalar marginalskatt eller inte. En person med högre inkomster som betalar statlig inkomstskatt får alltså en beloppsmässigt större effekt av ett avdrag än en person med lägre inkomster. Här kan du läsa vad Placera tidigare skrivit om reseavdraget.

Skattereduktion och skatteavdrag – vad är skillnaden?

Det är lätt att bli förvirrad, men när man pratar om avdrag när det kommer till deklarationen är det i själva verket ofta skattereduktioner som avses.

”Rutavdraget och jobbskatteavdraget är inte ett avdrag utan en reduktion. Ett avdrag görs inte mot slutlig skatt, utan sänker i stället inkomsten som din skatt beräknas på”, säger Jan Janowski.

Räcker skatten till och i vilken ordning görs skattereduktionerna?

Summan av skattereduktionerna får inte överstiga summan av kommunal inkomstskatt, statlig inkomstskatt, fastighetsavgift och fastighetsskatt. Här kan du räkna på hur mycket utrymme du har.

I den här ordning dras skattereduktionerna:

Skattereduktion för fastighetsavgift för pensionärer

Skattereduktion för sjöinkomst

Skattereduktion för allmän pensionsavgift

Jobbskatteavdrag

Skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning

Skattereduktion för förvärvsinkomst

Skattereduktion för boende i vissa områden

Skattereduktion för underskott av kapital

Rot- och rutavdrag

Grön teknik

Skattereduktion för gåvor

Skattereduktion för förnybar el

Källa: Skatteverket

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -