Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Under måndagen steg Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index med 0.80 procent och stängde på knappt 963 punkter. Den tekniska bilden är fortsatt positiv med en brant stigande trend identifierad i grafen på medellång sikt. Kursen testar golvet i trendkanalen och har brutit upp genom motstånden vid 860- (890 punkter på lång sikt) och den tidigare toppen vid 903 punkter vilket har gett köpsignaler. Vi har all-time-high runt 1045 punkter att förhålla oss till på uppsidan.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 62 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 55. Vi har därmed viss övervikt av optimister på kort sikt, medan det på lång sikt är jämvikt mellan optimister och pessimister på börsen.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 414 köp och 138 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 75 procent. Köpandelen på årsbasis är 83 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

Tillverkningsbolaget Gränges utvecklas i en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är en tydlig signal om ökande optimism bland investerare och en teknisk köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat.

Kursen har nyligen även brutit upp genom motståndet vid cirka 116 kronor som därmed har ombildats till en ny stödnivå och har utlöst ännu en teknisk köpsignal. Aktien handlas till all-time-high och det saknas därmed motstånd i kursdiagrammet och fortsatt uppgång är signalerad. Aktien har även ett starkt positivt momentum och ytterligare uppgång indikeras.

Gränges är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS. Bolaget förväntas presentera delårsrapport den 25 april i år. Marknadens reaktioner på rapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.

  

Polymerkoncernen Hexpol ser tekniskt bra ut då aktiekursen utvecklas inom en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det saknas motstånd då aktiekursen handlas till all-time-high nivåer och den stigande trendkanalen signalerar en ökande optimism och fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 124 kronor. Ett RSI-värde över 70 visar att momentum i aktien är starkt positivt, något som indikerar ökande optimism och att kursen ska fortsätta upp.

Hexpol B är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS. Bolaget förväntas presentera delårsrapport den 26 april i år. Marknadens reaktioner på rapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Boozt som är verksamma inom detaljhandelsbranschen ser tekniskt negativ ut. Aktiekursen som avspeglar investerarnas syn på bolaget utvecklas i en närmast horisontell trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. En horisontell trend indikerar att marknaden är i balans där investerarna är avvaktande men aktien har både tekniska och kvantitativa sälsignaler.

Den 8 april i år identifierade Investtechs algoritmer bland annat en säljsignal från en rektangelformation (REC). Etablerat genombrott av stödet vid 119 kronor kommer därmed att signalera en fortsatt nedgång för kursen. Aktiens volymbalansen är negativ på grund av att omsättningen i aktien har varit högre på nedgångsdagar än på uppgångsdagar. Det indikerar ökande pessimism runt bolaget.

Boozt är maximalt negativ på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS. Bolaget förväntas presentera delårsrapport den 26 april i år. Marknadens reaktioner på rapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -