Placeras deklarationsguide del 4: Reseavdraget

Skatt I den fjärde och sista delen i Placeras guide genom det som blir mest fel i svenskarnas deklarationer går turen till reseavdraget.

När Skatteverket gjorde en kontroll av deklarationer med stor risk för fel och det visade sig att hela fem av sex deklaranter fick avslag eller ändring av reseavdraget. Trots det var det över 840 000 personer som gjorde avdraget ifjol.

För att undvika att det blir fel och öka dina chanser att få det reseavdrag du har rätt till är det bra att använda Skatteverkets beräkningstjänst, tipsar Åsa Ekström, samordnare på Skatteverket.

”Där får du hjälp att se om du har rätt till avdraget och vilket belopp du ska fylla i. Jag kan varmt rekommendera den.”

Åsa Ekström

Det vanligaste felet är att överskatta hur mycket tid du vinner på att ta bilen jämfört med att åka kollektivt.

”Man måste göra en tidsvinst på två timmar och det är svårt att uppnå om man bor i en större stad med någorlunda utbyggd kollektivtrafik”, säger Åsa Ekström.

Ett annat vanligt missförstånd är att tidsvinsten räknas utan stopp för hämtning och lämning på förskola eller inköp av mat eller att man överskattar antalet dagar man får reseavdrag för.

”Man kanske inte tänker på att man varit hemma sjuk, vabbat eller haft semester vissa dagar.”

Det finns inga nya regler gällande reseavdrag, men en nyhet finns ändå i år, berättar Åsa Ekström:

”Det enda som är nytt för i år är att avdraget för resor med egen bil har ökat till 25 kronor per mil och avdraget för förmånsbil som inte drivs helt med el höjts till 12 kronor per mil.”

Resa med bil

Om du tar dig till jobbet med bil, motorcykel eller mopedbil gäller att du måste bo minst fem kilometer från din arbetsplats. Du måste också regelmässigt göra en tidsvinst med två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt. Det gäller dörr till dörr.

Om du hämtar och lämnar barn på exempelvis förskola får detta alltså inte räknas med, varken tidsmässigt eller själva sträckan. Det är alltid den snabbaste vägen mellan hem och arbete som räknas.

Jobbar du flextid och kan resa vid olika tidpunkter ska tiden när tidsvinsten med att åka kollektivt är som lägst beräknas.

Du kan bara få avdrag för den del av resekostnaden som överstiger 11 000 kronor.

Räkneexempel:

Andreas bor 12 kilometer från sitt arbete, dit han kör med bil varje dag. Han undrar om han kan göra skatteavdrag för sina arbetsresor.

Från hans bostad till arbetet tar det 28 minuter inklusive kort promenad från parkeringen.

Han går in på lokaltrafikens hemsida för att se hur långt tid det skulle ta för honom att åka kollektivtrafik. Det tar 58 minuter enkel väg. Från hemmet till busshållplatsen är det 10 minuters promenad. Mellan arbetet och busshållsplatsen tar det 4 minuter.

Tid till arbetet med bil, tur och retur: 56 minuter (28 + 28)

Tid till arbetet med kollektivtrafik, tur och retur: 2 h 24 min (58 + 58 + 10 + 10 + 4 + 4)

Tidsvinsten är 1 h och 28 min (2 h 24 min – 56 min) och Andreas kan alltså inte göra reseavdrag.

Räkneexempel:

Britts busslinje som hon tar till jobbet har dragits in, därför har hon köpt en bil. Nu undrar hon om hon har rätt till reseavdrag.

Britt måste gå hemifrån klockan 5:30 om hon ska gå till tunnelbanan. Med bil räcker det om hon går kl. 6:40.

När hon åker hem på eftermiddagen är det är mer trafik, men hon kommer ändå hem en timme snabbare med bil jämför med att åka kollektivt. Hennes tidsvinst är alltså 2 h och 10 minuter och hon kan göra reseavdrag.

Den som har en funktionsnedsättning behöver inte uppfylla vare sig avstånd- eller tidsvinstkraven.

Reseavdrag när du reser med kollektivtrafik

Avståndskravet för att du ska få göra reseavdrag mellan hem och arbete är två kilometer när det gäller kollektivtrafik.

Du får bara göra avdrag för det billigaste sättet att åka. Bra att veta är också att om du köper ett årskort i förväg, får du bara göra avdrag när du utnyttjar det, det vill säga under beskattningsåret (i detta fall 2023). Med andra ord, köpte du ett årskort i december får den kostnaden dras av i nästa års deklaration.

Du kan bara göra avdrag för den del av resekostnaden som överstiger 11 000 kronor. Det kan jämföras med att ett årskort i Stockholm exempelvis för närvarande kostar 10 710 kronor. De som kan utnyttja reseavdraget i kollektivtrafiken är alltså i huvudsak de som pendlar lite längre.  

Vad gäller om kollektivtrafik saknas?

Om det helt saknas kollektivtrafik får du göra reseavdrag när du åker bil oavsett tidsvinst. Kravet är att det ska vara minst två kilometer mellan hem och arbetsplats.

Om kollektivtrafik saknas för en del av din resa till och från jobbet får du också ta bil utan att göra tidsvinst. Här gäller, förutom att det ska vara minst två kilometer till arbetet, att kollektivtrafik ska saknas på en sammanhängande sträcka på två kilometer.

Du får inte skatteavdrag för hela reseavdraget

Det är bara den del av dina kostnader som överstiger 11 000 kr som du får avdrag för. Tänk också på att avdraget inte är en skattereduktion, det vill säga det är inkomsten som minskar med avdragsbeloppet, inte skatten. Därför kan avdragets skatteeffekt bli olika beroende på ifall du betalar marginalskatt eller inte

Räkneexempel:

Christian uppfyller alla krav för att på reseavdrag. Efter att ha dragit av 11 000 kronor har han resekostnader på 10 000 kr.

Han tjänar 30 000 kr i månaden och betalar 30 procent skatt på sin inkomst. Avdraget på 10 000 kr dras från hans beskattningsbara inkomst. Christians minskade skatt blir därför 3 000 kr (10 000 kr × 30 %).

Diana uppfyller också alla krav för att få reseavdrag och har även hon rätt till att dra av 10 000 kr från sin beskattningsbara inkomst.

Skillnaden jämfört med Christian är att Diana tjänar mer, 60 000 kr i månaden och därmed också betalar högre skatt, 50 %, eftersom hon kommer över gränsen för statlig inkomstskatt. Dianas minskade skatt blir alltså 5 000 kr (10 000 kr × 50 %).

Avdrag för olika transportmedel:

- För samtliga transportmedel gäller kostnader över 11 000 kr per år.

- Egen bil: 25 kr/mil

- Förmånsbil, som ej drivs helt med el: 12 kr/mil

- Förmånsbil, som drivs helt med el: 9,50 kr/mil

- Motorcykel, mopedbil, EPA-traktor, A-traktor: 12,50 kr/mil

- Moped: 6 kr/mil

- Cykel: 350 kr/år 2019

- Färdtjänst: Dina faktiska utgifter

- Båt (ej båt inom kollektivtrafiken): om din tidsvinst är över två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt kan du få reseavdrag för dina kostnader för att åka båt. Här gäller faktiska kostnader för såväl drivmedel som båtplats vid din arbetsplats.

- Taxi: Om det finns risk för överfall kan du i vissa fall få avdrag för resor med taxi. Detta gäller även om sträckan mellan arbetsplatsen och bostaden är mindre än 2 kilometer och det finns allmänna transportmedel. Du ska ha gjort resan mellan klockan 23.00 och 06.00 för att få avdrag Dessutom får du göra avdrag för resor med taxi om du blir akut kallad till ett arbete på ett tillfälligt tjänsteställe.

- Flyg: Här gäller förstås att du inte får avdrag om du reser i business- eller första klass. Det billigaste resesättet är det som gäller.

Spara dina kostnadsunderlag

Du behöver inte skicka in kvitton i samband med att du deklarerar, men du ska ändå se till att spara dina underlag ifall att Skatteverket vill kontrollera din deklaration.

Att spara kvitton på busskort och liknande är ganska självklart för den som vill göra reseavdrag. Lika uppenbart är det inte när det kommer till underlag för hur långt du kört med din bil. Därför listar Skatteverket några förslag på vad som gäller som underlag för motordrivna fordon:

-          Hur långt bilen kört kan stå i besiktnings- och serviceprotokoll

-          Den årliga körsträckan du angett till ditt försäkringsbolag

-          Bensinkvitton eller årsbesked från ditt bensinkortsföretag

Resor betalda av arbetsgivare

Om din arbetsgivare betalar dina resor ska detta redovisas som lön i din deklaration. Du kan ändå göra avdrag på samma sätt som om du själv har betalat för resorna.

Det finns speciella fall där ersättning för resor från och till arbetet är skattefria. Det gäller ganska ofta arbeten där ingen ersättning utgår. Skatteverket nämner exempelvis medverkan i ett debattprogram eller om du jobbar ideellt som exempel.

Dessa resor är skattefria om du får enklare mat och dryck på arbetsplatsen, men inte om du får ersättning för måltider och hotellrum.

Även kostnadsersättning för resor till och från arbetsplatsen är skattefri förutsatt att du inte får betalt och inte heller får några skattepliktiga förmåner. Kostnadsersättningen får inte överstiga utgifterna för resorna. Reser du med egen bil får ersättningen inte överstiga 25 kronor per mil.

Parkeringskostnader, då?

Du kan få ersättning för parkeringskostnader om du använt bilen i tjänsten minst 300 mil utspritt på minst 60 dagar. Du kan bara få det de dagar som du använder bilen i ditt arbete om du använt bilen i tjänsten mindre än 160 dagar.

Om du använt bilen i tjänsten i 160 dagar eller mer kan du få avdrag för parkeringskostnader även de dagar du inte gör det.

Andra saker att tänka på

- Du kan bara få reseavdrag för ”skälig kostnad”. Det betyder exempelvis att du inte kan köpa enskilda enkelbiljetter om de är dyrare än ett månadskort exempelvis.

- Om du har flera olika arbetspass och/eller flera arbetsplatser kan du även få avdrag för resor mellan arbetsplatserna och även för att åka hem emellan om det är minst några timmar mellan passen.

- Du kan aldrig få reseavdrag för att åka hem för en kortare paus, exempelvis för att äta lunch, under ett arbetspass.

- Gör du resor med olika transportsätt gör du separata uträkningar för de olika sätten och summerar dem därefter.

- Tänk på att även om du inte äger en bil, utan använder någon annans för att ta dig till och från jobbet, eller om du köper ny bil under året ska du på något sätt kunna visa att du gjort resorna du gjort avdrag för.

- Om du samåker med någon kan förstås inte båda två yrka avdrag för hela kostnaden.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -