Börsen idag: Öppning nedåt väntas

Morgonrapport USA-börserna handlades negativt igår och Asien inleder veckans andra handelsdag med att handlas nedåt under morgonen. Ledande terminer indikerar en negativ öppning för OMXS30.

De amerikanska börserna avslutade veckans första handelsdag i samma spår som fredagens nedgångar. Under gårdagen släppte investmentbanken UBS en rapport där de tror på en ökad risk att den amerikanska centralbanken höjer räntan nästa år. Bankens huvudscenario är att Fed sänker räntan två gånger i år, men att inflationstakten inte når målet på 2 procent, vilket kommer tvinga dem till räntehöjningar under 2025. UBS-strategerna tror att räntan kommer nå 6,5 procent i mitten av nästa år. S&P 500 minskade med 1,2 procent och Nasdaq Composite sjönk 1,8 procent. Dow Jones industriindex handlades ner 0,7 procent.

Råvarorna handlades åt olika håll under måndagen. Oljepriset föll tillbaka något under gårdagen. Ryssland har meddelat att de återupptagit oljeraffineringen på några anläggningar under de senaste veckorna. I slutet av mars beräknades de temporära nedläggningarna motsvara 907 000 fat per dag, men nu är det 660 000 fat per dag som påverkas. Israel har under måndagen diskuterat hur de ska svara på Irans angrepp. De har beslutat att de ska göra motangrepp mot landet, men det är oklart hur omfattande attacken kommer att vara. WTI-oljan backade med 0,2 dollar till ett pris på 85,5 dollar per fat. Brentoljan tappade 0,3 dollar till ett pris på 90,2 dollar per fat.

Bland basmetallerna noterades mestadels uppångar. Aluminium steg mest och klättrade med 2,8 procent. Koppar stärktes med 1,7 procent samtidigt som nickel adderade 1,4 procent. Tenn och bly avancerade 0,9 respektive 0,2 procent var. Zink föll med 1,0 procent. Guldpriset ökade med 24,5 dollar till ett pris på 2 367,7 dollar per uns.

Hos de enskilda bolagen på de amerikanska börserna var det elbilstillverkaren Tesla som var gårdagens förlorare. Det bekräftades under måndagen att 10 procent av personalstyrkan på bolaget ska sägas upp. Teslas vd, Elon Musk, hänvisade uppsägningarna till att det finns behov av att effektivisera verksamheten var femte år för att anpassa bolaget för nästa fas av tillväxt. Bankjätten Goldman Sachs släppte delårsrapport i går som överträffade förväntningarna, aktien belönades med att stiga med 2,9 procent. Bolagets tradingavdelning bidrog starkt till resultatökningen.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan klättrade 12 punkter till 4,62 procent.

De asiatiska börserna inleder tisdagsmorgonen negativt. Kina faller efter att landets industriproduktion ökat mindre än väntat i årstakt i mars. På årsbasis steg produktionen med 4,5 procent, vilket var lägre än analytikerkonsensus som låg på 6,0 procent. Klockan 07:30 noteras japanska Nikkei 225 ner 1,7 procent, Hang Seng handlas 1,5 procent lägre och Shanghai kompositindex är ner 0,6 procent.

På hemmaplan har det kommit in nya riktkurser under morgonen. Citigroup höjer riktkursen för Hexagon till 125 kronor (120) och upprepar neutral. Carnegie höjer riktkursen för SAAB till 1000 kronor (800) och ändrar rekommendationen från köp till behåll. Deutsche Bank sänker riktkursen för SSAB till 66 kronor (90) och upprepar behåll.

Det är en lugn dag på makrofronten. Dagen inleds klockan 08:00 med att Tyskland släpper grossistpriser. Vid 14:30 presenterar Kanada konsumentprisindex. Klockan 15:15 släpper USA industriproduktion. Dagen avslutas 22:30 med att API gör sin veckovisa invertering av oljelagerna i USA.

 

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -