JM: Viktig region sänder bra signaler

Rapportkommentar I dagens JM-rapport skymtas en botten, i alla fall för den optimistiske. Det är fortsatt trögt för bostadsutvecklaren, men den viktiga Stockholmsregionen växer kraftigt.

Riksbanken säger tre räntesänkningar i år. Vissa banker och chefsekonomer säger det dubbla. Oavsett antalet är många överens – Riksbankens styrränta har toppat för denna gång. Och bostadsköparens mentala uppfattning om räntebanan är den enskilt viktigaste faktorn.

Inför dagens rapport hade JM:s aktie inklusive torsdagens utdelning stigit 14 procent i år. Än mer anmärkningsvärt är uppgången på nästan 90 procent sedan bottennoteringen i slutet på oktober.

Att investerare hävdar att aktien är ett derivat på Stockholms bostadsmarknad är än tydligare efter senaste halvårets kursrörelse och dagens rapport. Antalet sålda bostäder i Stockholm ökar kraftigt på årsbasis.

I årets första kvartal såldes 168 bostäder i Stockholm, vilket kan jämföras med motsvarande period i fjol när antalet sålda bostäder i Stockholm uppgick till 51.

Källa: Bolaget

Totalt sålde JM 480 (479) bostäder i kvartalet, vilket är linje med första kvartalet 2023. Man kan nu notera att antalet sålda bostäder på rullande tolv månader är fler än helåret 2023. Om JM nu verkligen fått se botten i antalet sålda bostäder får framtiden utvisa – det skiljer sig endast en bostad mellan helåret 2023 och rullande tolv månader.

I årets första kvartalet uppgick intäkterna till drygt 3 miljarder kronor, vilket är 25 procent lägre än motsvarande period 2023. Samtidigt minskade resultatet kraftigt och summerades till 79 (311) miljoner kronor.

Det kraftigt försämrade kassaflödet på minus 949 miljoner kronor förklaras av ett lågt resultat och en ökad kapitalbindning. Än så länge har JM fortfarande bra likviditet med drygt en halv miljard kronor i kassan och tillgängliga krediter på cirka 2,5 miljard.

Senast igår meddelade bolaget dessutom en försäljning av en hyresfastighet för drygt 400 miljoner kronor. Huset frånträds redan i nuvarande kvartal.

Bolagets nya vd Mikael Åslund, som varit anställd sedan 2000, tar över rollen i början på juni och på sikt har han bra verktyg att fortsätta bygga på grunden Johan Skoglund lagt under sina 37 år i bolaget.

Precis som fjolåret, lär vinsten 2024 inte bli någon höjdare och aktien värderas nu på höga vinstmultiplar. Men att värdera på JM på klassiska vinstmultiplar är inte särskilt relevant just nu. I stället kommer aktiens utveckling påverkas av Riksbankens agerande kommande år.

Sett i ljuset av aktiens utveckling inför rapporten, får man tolka aktiemarknadens dom med en nedgång på cirka 3 procent på dagens rapport som klart godkänd.

En stark balansräkning i form av en stor landbank och bra likviditet talar för att JM tar sig igenom denna lågintensiva kris. Läget och kvaliteten på bostäderna ger bra utgångsläge om och när transaktionerna på bostadsmarknaden tar fart.

Om aktien dessutom fortsatt ska vara ett derivat på Stockholm bostadsmarknad är det helt klart mer köp än sälj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -