Börsen idag: Öppning uppåt väntas

Morgonrapport Wall Street var stängd under onsdagen medan Asienbörserna handlas blandat. Ledande terminer pekar mot att Stockholmsbörsen öppnar uppåt.

De amerikanska börserna hade under onsdagen stängt på grund av helgdagen Juneteenth. Trots detta meddelade det amerikanska Mortgage Bankers Association den 30-åriga bolåneräntan, som sjönk aningen till 6,9 procent. Dollarn kämpade för att hitta en riktning under dagen, till följd av att den allmänna handeln var dämpad, men avslutade dagen på 10,4 kronor per dollar i värde.

Råvarorna handlades blandat under gårdagen. Oljepriserna sjönk överlag efter att ha nått högsta nivån på sju veckor. En av anledningarna är att sommarens optimism om efterfrågan samt oro över eskalerande konflikter vägdes mot en branschrapport som visade att råoljelager i USA oväntat ökade. WTI-oljan backade 0,8 dollar till 80,8 dollar per fat medan Brentoljan steg aningen, med 0,1 dollar, till 85,4 dollar per fat.

Även basmetallerna utvecklades åt olika håll. Nickel var dagens förlorare och minskade marknadsvärdet med 0,3 procent. Aluminium steg 0,4 procent och koppar 0,6 procent. Zink och tenn växte med 0,8 procent respektive 0,9 procent och bly klättrade mest under dagen, med 1,4 procent. Guldpriset rörde sig mestadels i sidled under dagen men avslutade över nollan med ynka 0,6 dollar, vilket gjorde att priset per uns landade på 2 329,8 dollar. Utvecklingen berodde på att data som antydde en svag ekonomisk aktivitet i USA höll hoppet vid liv om åtminstone en räntesänkning i år.

Den amerikanska tioåringen förblev på 4,22 procent efter den amerikanska helgdagen.

Asienbörserna handlas framförallt nedåt under morgonen. I Japan spekulerades det om ytterligare en runda med valutainterventioner i syfte att stärka yenen mot dollarn vilket historiskt har varit skadligt för japanska aktier. I Kinas fastland förblir den ettåriga referensräntan oförändrad på 3,5 procent, meddelar landets centralbank. Vid 07:30 har Nikkei 225 en positiv ändring med 0,1 procent. Shanghais index och Hang Seng index har däremot retirerat 0,3 procent respektive 0,5 procent.

På Stockholmsbörsen rapporterade Skistar 07:00. Både omsättningen och rörelseresultatet ökade under det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Bland dagens rekommendationer så har Citi sänkt riktkursen för ABB till 51 schweizerfranc och ändrat rekommendationen från köp till neutral. SEB upprepar övervikten för Volvo Cars men sänker riktkursen till 35 kronor (40). Riktkursen för Truecaller höjs av DNB till 50 kronor (46) och köprekommendationen repeteras. JP Morgan höjer riktkursen för Assa Abloy till 305 kronor (280) men rekommendationen neutral upprepas.

Torsdagen bjuder på ett antal intressanta händelser på makronivå. Dagen inleds med att Schweiz centralbank meddelar ett beslut om den kortsiktiga räntan vid 09:30 varpå en presskonferens hålls en timme senare. Klockan 13:00 kommer även Storbritanniens centralbank ut med ett beslut om den kortsiktiga räntan, som framförallt beror på tillväxtutsikterna och inflationen. Samma centralbank släpper även landets inflationsbrev vid 14:00. Federal Reserve Bank of Philadelphia delger tillverkningsindexet för delstaten under Juni månad klockan 14:30. Avslutningsvis aviserar amerikanska informations- och energiadministrationen om råoljelagerna i USA klockan 17:00.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -