Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde upp 0,6 procent under måndagen och stannade på 980 punkter. Indexet har brutit ned genom golvet i den stigande trend som identifierats i grafen på medellång sikt, och återfinns mellan stödet runt 970 punkter och motståndet vid 1000 punkter. Brott genom motståndet ger köpsignal. På nedsidan finns flera stöd identifierade mot 937 punkter.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 43 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 57. Vi har därmed i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på börsen på lång sikt, medan det på kort sikt numer är en försiktig övervikt av pessimister.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 489 köp och 178 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 73 procent. Köpandelen på årsbasis är 81 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt svagt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Medicinteknikbolaget Implantica uppvisar en rad positiva tekniska signaler efter att aktien klättrat drygt 15 procent senaste veckan. Kursrörelsen har föregåtts av en lång period av horisontell utveckling där 26,70 kronor är stöd och 32,40 kronor motstånd. Det senare har numer brutits vilket utlöst köpsignal i aktien, som också under uppresan fått köpsignal från rektangelformation (REC). Signalvärdet stärks av en stark volymbalans och ett starkt momentum vilket vittnar om ett gott köptryck. Vidare uppgång indikeras. Motstånd nu vid 39 kronor i grafen på lång sikt. 32-33 kronor är stöd.

Implantica är neutral på insiderhandel i Investtechs insideranalys och totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Hanza är ett bolag som levererar tillverkningslösningar inom mekanik, elektronik, kablage och slutmontering. Bolagets aktie har brutit upp ur en fallande trend i grafen på medellång sikt, och fått köpsignal efter brott upp genom motståndet vid 61 kronor. Med nästa motstånd vid 77,50 kronor är uppsidan drygt 21 procent i dagsläget. Aktien har tidigare vänt i trakten av 65-66 kronor, brott genom dessa nivåer skulle stärka utsikterna för vidare uppgång. 61 kronor är stöd.  

Hanza är positiv på Investtechs insideranalys och totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Värmepumpstilverkaren Nibe var en av de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen förra veckan. Aktien ligger på plats sju i den lista som toppas av SBB. Ser vi till den tekniska bilden är det inte mycket som talar för aktien i dagsläget. Aktien har en lång period av negativ utveckling bakom sig. Investtechs algoritmer har identifierat en fallande trend som sträcker sig ända till början av fjolåret. Den fallande trenden är resultatet av att investerare över tid sålt till allt lägre kurs. Brott ned genom 47 kronor nyligen har gett säljsignal, och med nästa stöd först vid 29 kronor i grafen på lång sikt är nedsidan potentiellt stor.

Nibe är svagt positiv i Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader). För stärkta tekniska utsikter behöver vi i första hand se en stabilisering av kursen, följt av högre bottnar - gärna i kombination med en positiv volymutveckling. Senaste tio dagarna har volymen på uppgångdagarna i genomsnitt varit högre än volymen på dagar med kursnedgång. Det kan vara en tidig indikation på att säljtrycket håller på att avta och att vi står inför en möjlig botten. Brott upp genom 47 kronor skulle neutralisera säljsignalen.    

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

Lars-Göran Westerberg, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -