Reflektera med hjälp av Howard Marks

Kommentar Alla vet vad man ska göra, men få gör det. Regler och principer från kända investerare är därför svåra att praktisera på den egna portföljen. Men att höra tankar från andras erfarenheter är ett bra verktyg för utvärdering och reflektion.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Tillgången på modeller, strategier och principer från kända investerare är oändliga. Det som däremot utmärker framgångsrika investerare är snarare förmågan att långsiktigt utöva dem. Till denna skara hör Howard Marks, medgrundare av kapitalförvaltaren Oaktree Capital med ett förvaltat kapital på 2 000 miljarder kronor.

Howard Marks

I mitten på juni gästade Marks podcasten ”In Good Company with Nicolai Tangen”. Tangen själv är grundare till AKO Capital och sedan 2020 är han vd för Norges Bank, vars förvaltningsuppdrag uppgår till osannolika 19 000 miljarder kronor.

Nicolai Tangen

I samtalet med Tangen redogör Markas för hans och Oaktrees sex investeringsregler. Men det jag själv tar med mig från samtalet och det som i min mening är mer intressant än teoretiska ramverk, är i stället hur Howard resonerar kring inslaget av tur, största misstaget investerare gör och vikten av gå emot konsensus.

Tur och slumpmässiga utfall

”Tur och slump finns överallt i vår bransch. Fysiska lagar finns inte utan det är en samling människor som utför handlingar baserat på känslor som i sin tur inte går att förutspå”, säger Howard Marks.

Av samma anledning finns en begränsad förutsägbarhet på aktiemarknaden och i det korta perspektivet kan slumpen skapa flertalet utfall. Det innebär dessutom att bra beslut inte alltid fungerar, samtidigt som ett dåligt beslut kan generera ett bra resultat.

Enskilt största misstaget

Ett stort och vanligt misstag är tron om att nuvarande riktning på marknaden kommer att pågå för evigt”, säger Howard Marks.

Känslan och uppfattningen om hur rådande riktning på marknaden varar för evigt är det enskilt största misstaget investerare gör, enligt Marks. Det, i kombination med att människor ofta går till överdrift, skapar i sin tur cykler, bubblor och krascher.

Trots den starka uppfattningen om varför en bubbla på marknaden uppstår, säger Marks att man aldrig vet när, hur snabbt och varför en bubbla ska kollapsa.

Erkänn din begränsning

”Överdriven säkerhet är din största fiende och erkännande av din egen begränsning din vän”, säger Howard Marks.

Eftersom marknaden inte baseras på vetenskap, menar Marks att du aldrig kan vara säker på ett enskilt utfall. Han refererar dessutom till författaren Mark Twains citat:

”Dina problem är inte ett resultat av det du inte visste, de är ett resultat av det du med all säkerhet visste och inte visade sig vara sant”.

Att gå emot konsenus

”För att lyckas som investerare är det grundläggande att vara konträr och gå emot konsensus. Majoritetens uppfattning om en tillgång finns redan i priset. Men att endast förstå konsensus och konsekvent gå i motsatt riktning är ingen lyckad strategi”, säger Howard Marks.

Du måste veta vad och varför konsensus tror som de gör och vad som kan avslöja, den enligt dig, felaktiga uppfattningen.

”Även om du får rätt kommer det förmodligen att ta tid. Under denna period måste du därför ha förmågan att utstå kritik, känna dig otillräcklig och leva med andras uppfattning om att du har fel”, säger han.

För att klara dessa utmaningar förklarar Marks hur hans mindre kända kollega Bruce Karsch spelat en viktig roll.

”Individuella svårigheter är betydligt enklare när du får stöd från en person du själv respekterar”, säger han.

Trots att delar av samtalet mellan Nicolai Tangen och Howard Marks kan upplevas som självklarheter, upprepar vi människor tankevurpor konstant. För visst är väl årets uppgång i portföljen ett resultat av dina briljanta beslut? 

Här kan du lyssna på avsnittet i Spotify.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -