Sök på Placera

Podd: Teknikfrossa och rapportfeber

Redaktionspodden: I veckans redaktionspodd dyker vi ned i rapportfloden och hittar flera intressanta case, tar tempen på teknikaktierna och synar varandras affärer. Med Martin Blomgren, Daniel McPhee och Karl Lans.

Publicerad: 2024-07-19 13:01 av Placera.

Essity: Stegar på mot högre värdering

Rapportkommentar: Morgonens rapport från Essity är ett litet steg i rätt riktning. Efter Vinda-försäljningen är det nu fullt fokus på organisk tillväxt och ökad lönsamhet. Men att bevisa strukturella förändringar och förtjäna högre värderingsmultiplar tar lång tid.

Publicerad: 2024-07-18 11:53 av Daniel McPhee

Arise: Ökad kapacitet, pressade priser

Rapportkommentar: Arise har nästan dubblat börsvärdet sedan botten i höstas. Under andra kvartalet utökades produktionen samtidigt som budet på sektorkollegan gynnade sentimentet i sektorn. Men stigande börsvärde innebär också högre värdering.

Publicerad: 2024-07-17 12:46 av Daniel McPhee

Ökade vinster och höga förväntningar

Kommentar: Förra veckans avslutades med kraftiga uppgångar och bland vinnarna var majoriteten rapporterande bolag. Förväntningarna är nu högt ställda på flera bolag.

Publicerad: 2024-07-15 14:45 av Daniel McPhee

Heta höstteman och Europas bästa aktier

Redaktionspodden: Rapporter, bästa aktierna på fem år, spaningar inför börshösten och såklart våra senaste affärer. Medverkar gör Karl Lans, Pär Ståhl och Daniel McPhee.

Publicerad: 2024-07-12 13:04 av Placera.

Podd: Rapporter med Rulle

Placerapodden: DNB:s Anders Rudolfsson var idag på besök hos Placerapodden. Han gav sin syn på rapportperioden hittills, kommande rapporter och vilka bolag som är extra intressanta just nu. Dessutom bjuder han både på börshistoria och boktips. Med Daniel McPhee.

Publicerad: 2024-07-11 18:03 av Placera.

JM: Botten bekräftad, lång bit kvar

Rapportkommentar: JM närmar sig slutet på en lång och lågintensiv kris. Dagens rapport bekräftar att botten i sålda bostäder är historia. Men aktien är upp 30 procent i år och börsen har tagit fasta på trenden som skymtades redan i första kvartalet.

Publicerad: 2024-07-10 15:16 av Daniel McPhee

Reflektera med hjälp av Howard Marks

Kommentar: Alla vet vad man ska göra, men få gör det. Regler och principer från kända investerare är därför svåra att praktisera på den egna portföljen. Men att höra tankar från andras erfarenheter är ett bra verktyg för utvärdering och reflektion.

Publicerad: 2024-07-09 13:13 av Daniel McPhee

Podd: Aktieråd och medtech med Frick

Redaktionspodden: Denna vecka får Redaktionspodden besök av börsveckans skribent Lars Frick. Han utvecklingar tankarna kring investeringar inom läkemedel och medicinteknik, senaste aktieråden och kommande rapportperiod. Dessutom går vi igenom listan med årets vinnare och förlorare. Medverkar gör Karl Lans, Lars Frick ...

Publicerad: 2024-07-05 11:23 av Placera.

Inte bara substans i rabatten

Aktier: Börsvärdet i relation till substansvärdet är centralt vid fastighetsinvesteringar och används gärna som argument för att köpa eller sälja fastighetsaktier. Men skillnad i skuldsättning ger olika utfall på rabattens storlek på själva fastighetsbeståndet.

Publicerad: 2024-07-03 10:24 av Daniel McPhee

Arton köpvärda aktier i juli

Köptips: Börsen surnade till i juni – i alla fall på hemmaplan och i Europa. USA-börsen, med Nvidia i spetsen, gick däremot åt motsatt håll. Placeraredaktionen gör några byten i månadens aktier innan rapporterna för andra kvartalet börjar trilla in.

Publicerad: 2024-07-01 08:00 av Ellinor Beckett

Roslund: "Ingen markerad förbättring"

Intervju: Placera har träffat verkstadsanalytikern Anders Roslund för att höra hans tankar kring kommande verkstadsrapporter, riskerna kommande halvåret och vilka bolag som är hans favoriter i sektorn.

Publicerad: 2024-06-25 12:40 av Daniel McPhee

AI-case, brf-beslut och lärdomar från fel

Placerapodden: Placeras redaktion summerar en händelserik börsvecka, går igenom en smart manöver för skuldpressade brf:er, nya mål för konsumentjätten, sektorer som gynnas av AI och såklart även våra egna affärer. Med Daniel McPhee, Ellinor Beckett och Pär Ståhl.

Publicerad: 2024-06-20 12:38 av Placera.

Lärdomar av dubbelfel och kurshaveri

Kommentar: Lime och Upsales aktiekurser har utvecklats åt två vitt skilda håll. Senast Placera jämförde bolagen var nyckeltalen och tillväxtdrivarna snarlika. Men skillnaden mellan framtida succé och haveri syns sällan i excel-arket.

Publicerad: 2024-06-17 10:03 av Daniel McPhee

Podd: Aktierna för nya makromiljön

Redaktionspodden: Summering efter en massiv makrovecka, en lågt värderad aktie, indiska banker och såklart senaste affärerna på redaktionen. Medverkar gör Daniel McPhee, Pekka Kääntä, Pär Ståhl och Ellinor Beckett. Trevlig helg!

Publicerad: 2024-06-14 13:35 av Placera.

Hygienjätten: Sju svåra år senare

Aktieanalys: Det har nu passerat sju år sedan Essity blev ett självständigt bolag. Hittills har aktien varit en besvikelse. Men nu börjar nästa cykel med halverad skuldsättning och en historiskt låg värdering.

Publicerad: 2024-06-10 17:12 av Daniel McPhee

Podd: Hissaktier, löpning och krypto

Redaktionspodden: Vi synar två aktier som har dubblats, tar tempen på löparskobolagen och pratar krypto, gamla riksbankschefer och våra egna affärer inför sommaren. Med Martin Blomgren, Ellinor Beckett och Daniel McPhee.

Publicerad: 2024-06-07 13:09 av Placera.

Alimak: Köpvärt trots kursuppgång

Aktieanalys: Alimak har kommit en bra bit på förändringsresan. Det har tagit lång tid för huvudägaren Latour att förändra ett tidigare bygge av riskkapitalister. Men bra saker tar tid och långsiktiga förändringar underskattas ofta av aktiemarknaden.

Publicerad: 2024-06-04 14:28 av Daniel McPhee

Sexton köpvärda aktier i juni

Köptips: Börsen piggnade till igen i maj efter en kort svacka i april. En trend är att uppköpsbuden är tillbaka och en måltavla hittar man i vår månadslista. Inför juni gör vi ett fåtal byten.

Publicerad: 2024-06-03 08:12 av Martin Blomgren

Podd: Hög aktivitet i portföljerna

Redaktionspodd : Försäkringsbolag, vindkraft och trädgårdsskötsel. Placera summerar en sällsynt aktiv vecka på redaktionen. Medverkar gör Daniel McPhee, Ellinor Beckett, Karl Lans och Ludvig Löngårdh.

Publicerad: 2024-05-31 13:45 av Placera.

Vindkraft med chans till uppvärdering

Kommentar: EQT-budet på Ox2 innebär att ett av börsens bolag inom vindkraft försvinner. Kvar finns däremot Arise som senaste åren levererat rekordvinster och fortfarande värderas lågt.

Publicerad: 2024-05-28 13:49 av Daniel McPhee

Podd: Chips, snus och indexbyten

Redaktionspodden: I veckans redaktionspodd avhandlas Nvidias monsterrapport, en snusförsäljare på högvarv, tvära kast i OMXS30-listan och våra egna affärer. Bakom mikrofonerna: Daniel McPhee, Martin Blomgren och Pär Ståhl.

Publicerad: 2024-05-24 13:52 av Placera.

Är det köpläge vid stora nedgångar?

Kommentar: De senaste tre åren har alla OMXS30-bolag fått se betydande nedgångar i aktien. Som riktigt långsiktig ägare får du vara beredd på perioder av kursfall. Placera har tagit fram största nedgångarna på tre år i samtliga OMXS30-bolagen.

Publicerad: 2024-05-24 09:19 av Daniel McPhee

Haypp: Nikotinsäljare med unik position

Aktieanalys: Haypp Groups aktie har stigit kraftigt i spåren av de senaste årens försäljningstillväxt. Bolag i tillväxtfas har ofta tunna marginaler, men till slut vill börsen se vinster. Och en bra position på den enorma marknaden i USA ger hopp om framtida vinster.

Publicerad: 2024-05-21 10:08 av Daniel McPhee

Höga värderingar och vikande vinster

Kommentar: Bättre än väntat, men sämre än i fjol. Flera industribolag rapporterade kraftiga fall i resultatet för första kvartalet. Trots det har aktierna klarat sig bra. Placera har gått igenom 12 industrinära bolag.

Publicerad: 2024-05-15 09:43 av Daniel McPhee

Lössläppta aktier och rapportfinal

Redaktionspodd : I veckans redaktionspodd är det fullt fokus på rapporter och även egna affärer. Med Daniel McPhee, Ludvig Löngårdh och Martin Blomgren.

Publicerad: 2024-05-10 13:42 av Placera.

Skilda världar bland storbankerna

Börs: Placera har gått igenom intjäning och värdering för Handelsbanken, SEB och Swedbank. På tio år finns det en tydlig vinnare och förlorare på aktiemarknaden. Men vad har de egentligen presterat?

Publicerad: 2024-05-10 12:54 av Daniel McPhee

Engcon: Het värdering, kall vinst

Aktieanalys: Engcons aktie rusade över 15 procent på rapporten för årets första kvartal. Redan innan var aktien högt värderad och mer än ett halverat resultat gör den inte lägre. Men bottenkänning i både orderingång och resultat kan ge hopp till aktieägarna.

Publicerad: 2024-05-02 16:37 av Daniel McPhee

Sjutton köpvärda aktier i maj

Köptips: Börsfesten tog en paus i april där hyfsade rapporter slogs med stigande långräntor i USA. Inför maj gör vi en mindre justering i vår aktielista.

Publicerad: 2024-05-02 08:03 av Martin Blomgren

Lumenradio: Hög risk, tydliga värden

Aktieanalys: Lumenradios omsättning sjönk kraftigt i årets första kvartal. En högt värderad aktie, kort historik och osäkerhet kring framtida intjäning är ingen bra kombination. Men produktkvaliteten och kundvärdet är det nog få som tvivlar på.

Publicerad: 2024-04-29 11:21 av Daniel McPhee

Visa fler resultat