Sök på Placera

Engcon: Är nuvarande värdering rimlig?

Aktieanalys: En mättad hemmamarknad och avvaktande kunder ser ut att tillfälligt grusa Engcons tillväxtstory. Ska aktien fortsätta värderas på dagens nivåer måste trenden i orderingången brytas.

Publicerad: 2023-09-20 15:59 av Daniel McPhee

Starkt momentum för tyska Aixtron

Analys: I motsats till första kvartalet jublade aktiemarknaden efter halvledarbolaget Aixtrons rapport för andra kvartalet. Rapporten visade på ett rekord i orderingången och rejält lyft i intäkterna samtidigt som bolaget höjde sin guidning för helåret. Räcker det för ett köp i aktien?

Publicerad: 2023-09-12 13:41 av Daniel McPhee

Håller historiska mönstret för NCAB?

Aktieanalys: Efter rapporten för andra kvartalet valde aktiemarknaden att straffa NCAB med en kraftig nedgång. Efter bolagets första kapitalmarknadsdag är det svårt att inte imponeras av bolagsbygget med en tydlig vinsthistorik, spännande tillväxtmöjligheter och en nu rimligare värdering.

Publicerad: 2023-09-06 13:51 av Daniel McPhee

Svala signaler från blankat Hexatronic

Rapportkommentar: Det har inte saknats dramatik på börsen kring Hexatronic senaste tiden. En hög andel blankat kapital, en populär aktie bland privatinvesterare och en parabolisk uppgång skapar starka känslor. Dagens rapport ger inga tydliga signaler om framtiden.

Publicerad: 2023-08-15 13:02 av Daniel McPhee

Tillfälliga utmaningar för Addnode?

Aktieanalys: Efter förra veckans vinstvarning försvann en tredjedel av Addnodes börsvärde på bara en timme. Att köpa fallande knivar i bolag med eventuellt långsiktiga utmaningar är riskabelt. Är det ännu för tidigt att köpa Addnode?

Publicerad: 2023-07-06 16:10 av Daniel McPhee

Konsekvent historik talar för Lundbergs

Aktieanalys: Substansrabatt, nästan obefintlig belåning och en diversifierad portfölj gör investmentbolaget Lundbergs intressant. Den tidigare kritiken om en för låg skuldsättning har tystnat, samtidigt som den konsekventa historiken fortsätter att imponera. Placera har tittat närmare på Lundbergföretagen.

Publicerad: 2023-06-28 09:36 av Daniel McPhee

Hur riskfyllt är ett Mips-köp?

Analys: En hög värdering, stor marknadspotential och en fortsatt hög andel blankat kapital görs Mips-aktien intressant. Det finns ännu inga tydliga tecken på att senaste årens negativa vinsttrend har vänt. Vad talar för aktien kommande period?

Publicerad: 2023-06-21 09:32 av Daniel McPhee

Collector: Rätt fokus börjar ge resultat

Aktieanalys: En renodling som pågått sedan 2019 och en historiskt låg värdering gör Collector-aktien intressant. Hittills har banken dessutom gynnats av det nya ränteläget. Räcker det för att trycka på köpknappen?

Publicerad: 2023-06-19 13:02 av Daniel McPhee

Är Alfens utmaningar tillfälliga?

Aktieanalys: Energiomställningsbolaget Alfens resa på börsen inleddes 2018 och har hittills varit en succé. Men efter kapitalmarknadsdagen i juni och efterföljande rapport är marknaden nu skeptisk till utvecklingen gällande försäljning och lönsamhet. Placera har tittat närmare på kapitalmarknadsdagen och rapport ...

Publicerad: 2023-06-05 10:16 av Daniel McPhee

Hexatronic: Läge att trotsa blankarna?

Aktier: En tidigare högt värderad aktie, oro för kundernas finansiering och nu kritik från en uppmärksammad blankarfirma. Hexatronic-aktien är halverad sedan årsskiftet - är det dags att gå emot blankarna?

Publicerad: 2023-05-31 10:48 av Daniel McPhee

Bra potential i skuldsatt Alimak

Aktieanalys: Bygghissbolaget Alimak har hittills inte varit någon succé på börsen. Efter fjolårets rekordstora förvärv har skuldsättningen och risken ökat. Potentialen är dock lockande och värderingen attraktiv.

Publicerad: 2023-05-23 13:38 av Daniel McPhee

Stora värden talar för byggjätten

Aktieanalys: Investeringar inom byggsektorn har inte varit någon succé senaste åren. Byggjätten Skanska är inget undantag och trots rekordvinster har aktien presterat svagt mot index. Skapar det läge att fånga upp aktien?

Publicerad: 2023-05-15 11:07 av Daniel McPhee

Orkla: Spännande och låg värdering

Analys: En ny struktur, defensiv verksamhet och relativt låg värdering gör norska Orkla intressant. Bolaget lyckades slå vinstförväntningarna för första kvartalet. Finns det mer att hämta i aktien framåt?

Publicerad: 2023-05-11 12:41 av Daniel McPhee

Ljusa utsikter för CTT Systems

Analys: CTT Systems har inlett året starkt, med ökad produktionstakt hos flygplanstillverkarna och en fortsatt hög nivå inom eftermarknad. Nu finns goda förutsättningar för kraftig tillväxt kommande åren.

Publicerad: 2023-05-03 15:28 av Daniel McPhee

Harvia: Kvalitetsbastu, stor osäkerhet

Aktieanalys: Finländska bastutillverkaren Harvia är en av alla pandemivinnare. Bolaget har nu börjat se försäljningen vika från tidigare rekordnivåer samtidigt som aktien kommit ner rejält. Är det dags att fånga upp aktien?

Publicerad: 2023-03-30 09:51 av Daniel McPhee

Bättre tider väntar för CTT Systems

Aktieanalys: Svenska fukthanteringsbolaget CTT Systems som varit en av börsens pandemiförlorare gynnas nu av att flygtrafiken kommit tillbaka med full kraft. En ökad produktionstakt av flygplan, nya flygmodeller och stor andel intäkter från eftermarknad gör aktien intressant.

Publicerad: 2023-03-16 10:02 av Daniel McPhee

Factset: Hög värdering, stabila intäkter

Aktieanalys: Amerikanska Factset Research Systems erbjuder finansiell data till analytiker och investerare på finansmarknaden. Med majoriteten återkommande intäkter och nya integrationer finns det goda möjligheter för fortsatt tillväxt.

Publicerad: 2023-03-09 16:29 av Daniel McPhee

Tuffa kvartal väntar för Profoto

Aktieanalys: Svenska Profoto var ett av alla bolagen som noterades under rekordåret 2021. Sedan noteringen är kursutvecklingen klart positiv. Efter en tillfällig svacka under pandemiåren, är det nu dags att visa på tillväxt i ett tuffare makroklimat.

Publicerad: 2023-03-07 13:51 av Daniel McPhee

Alfen: Vinnare på omställningen

Aktieanalys: Nederländska Alfen fortsätter växa intäkterna i snabb takt. Med en stark kursutveckling i ryggen har förväntningarna blivit högt ställda. Efter onsdagens rapport tog aktien stryk och tappade nästan 8 procent.

Publicerad: 2023-02-20 11:04 av Daniel McPhee

Högvärderat Adyen ökar takten

Aktieanalys: När de flesta techbolagen väljer att dra ner på anställda och investeringar, gör Adyen tvärtom. Efter förra veckans rapport sänkte marknaden den högt värderade aktien nästan 15 procent.

Publicerad: 2023-02-13 13:22 av Daniel McPhee

Marginaltillväxten avgörande för AAK

Aktieanalys: Med investmentbolaget Melker Schörling AB som huvudägare har AAK haft en lång och lyckosam resa på börsen. Senaste tio åren har präglats av en konsekvent vinsttillväxt.

Publicerad: 2023-02-07 14:40 av Daniel McPhee

HMS: Höga marginaler, höga krav

Aktier: En rekordstark försäljning och fortsatt stor orderbok talar för Halmstadsbolaget HMS Networks. Förra veckans rapport slog analytikernas förväntningar och marknaden belönade aktien med en rejäl uppgång.

Publicerad: 2023-02-01 14:28 av Daniel McPhee

Räcker tillväxten för gallertillverkaren?

Aktieanalys: Efter tre år av obefintlig tillväxt tog vinsten ordentlig fart för Troax under 2021. Stora investeringar i automatiserade lager drev på tillväxten som nu ser ut att ha klingat av. Aktien och värderingen har kommit ner från tidigare nivåer, räcker det för att trycka på köp-knappen?

Publicerad: 2023-01-23 15:34 av Daniel McPhee

Historiken talar för skuldsatt Bufab

Aktieanalys: Efter flertalet förvärv de senaste två åren är skuldsättningen i Bufab hög. De långsiktiga konsekvenserna av coronapandemin ser ut att gynna bolaget som har en lång historik av att växa vinsten och bibehålla marginaler.

Publicerad: 2023-01-17 13:30 av Daniel McPhee

Två aktier för renare industriluft

Aktier: Välskötta börsbolag med ESG-stämpel har ofta höga multiplar. Nederman och Absolent Air Care Group som säljer produkter och tjänster inom industriell luftrening kan klassas som välskötta bolag inom miljöteknik och rider på flertalet starka trender. Räcker det för att försvara värderingarna?

Publicerad: 2023-01-11 15:49 av Daniel McPhee

Lågvärderad kranaktie med motvind

Aktier: Bra direktavkastning och relativt lågt P/e-tal är lockande i industrikoncernen FM Mattsson Group. Med total stop i nybyggnation och vikande renoveringstrend har aktien nästan halverats sedan toppen i september förra året. Är börsen väl pessimistisk eller har vi det värsta framför oss?

Publicerad: 2022-12-21 09:27 av Daniel McPhee

Höga förväntningar på marknadsledaren

Aktier: Lönsamma marknadsledare är sällan billiga på börsen och Engcon är inget undantag. Efter en lyckad notering i mitten på året är kursen fortsatt på höga nivåer. Med högt ställda förväntningar krävs nu en framgångsrik geografisk expansion.

Publicerad: 2022-12-16 15:39 av Daniel McPhee

När blir trenden i Qleanair tydlig?

Aktier: När investerare letar bolag inom branscher med strukturell tillväxt är ett bolag med majoriteten av intäkterna från rökbås inte det första som lockar. Lilla luftreningsbolaget QleanAir har dock lyckats påvisa stabilitet, ökat andelen återkommande intäkter och bibebålla lönsamhet. Men räcker det?

Publicerad: 2022-12-14 10:59 av Daniel McPhee

Confluent: En olönsam snabbväxare

Aktier: Amerikanska Confluent är ett av alla techbolag som under året fått se sin aktiekurs ta ordentligt med stryk när världens börser premierar lönsamhet framför tillväxt. Bolaget visar på fortsatt hög tillväxt även om lönsamheten skapar frågetecken.

Publicerad: 2022-11-22 15:14 av Daniel McPhee

Kommer mönstret i NCAB hålla i sig?

Aktier: Mönsterkorttillverkaren NCAB hade ett rekordstarkt 2021, både operativt och aktiekursmässigt. Nu har bolaget tuffa jämförelsesiffror men tillväxten räddas av en stark dollar och tidigare förvärv.

Publicerad: 2022-11-11 14:18 av Daniel McPhee

Visa fler resultat