Värt att hålla koll på Lumenradio

Aktieanalys Teknikbolaget Lumenradio gjorde succé i fjol. Men ett kraftigt resultatlyft och en aktie som gått urstarkt är historia. I början på januari tvingades bolaget vinstvarna och tillväxten är nu hotad.

Lumenradio noterades i slutet av december 2022. Till skillnad från majoriteten av övriga nykomlingar på börsen har bolagets finansiella utveckling imponerat, vilket också satt avtryck i aktien. Beräknat från IPO-kursen på 48 kronor har aktien stigit nästan 200 procent och börsvärdet uppgår till 1,7 miljarder kronor.

Bolagets förmåga att attrahera bra ägare är också imponerande. Vid börsintroduktionen sålde Latour sina aktier, och i stället välkomnades Creades och investeringsbolaget Grenspecialisten till ägarlistan.

Grenspecialisten äger cirka 10 procent av aktierna och har plats i styrelsen i form av Axis-grundaren Martin Gren. En av Lumenradios tidiga investerare, som även han är högt upp i ägarledet och i sitter styrelsen är Nicolas Hassbjer, grundare och mångårig vd på börsbolaget HMS Networks.

Göteborgsbolaget Lumenradio grundades redan 2008 av Niclas Norlén. Genom en patenterad mjukvara erbjuder bolaget produkter som ersätter traditionella kablar som används vid tekniska installationer.

Till en början ersatte bolagets produkter de kablar som används vid ljussättningen av scenföreställningar. Idag används bolagets produkter vid allt från filmproduktioner i Hollywood till klimatanläggningar i fastigheter.

Bolagets produkter möjliggör för trådlös kommunikation mellan tekniska enheter utan externa operatörer och kan likställas vid wifi eller bluetooth. Fördelen med Lumenradios mjukvara är räckvidden, en låg energiförbrukning och att den inte stör annan trådlös kommunikation.

Förutom de tekniska fördelarna finns praktiska fördelar med att ersätta traditionella kablar som annars krävs vid stora ljusinstallationer inom filmproduktion eller i fastigheter.

 

Huvudkontoret ligger i Göteborg och två mindre försäljningskontor finns i Frankfurt och Boston. Majoriteten av försäljningen sker till större produkttillverkare (OEM) där Lumenradios produkter integreras i kundens produkter.

Inom klimatkontroll finns kunderna Swegon, Munters och Honeywell. Och inom ljussättning finns bland andra ARRI och Aputure på kundlistan. Försäljning sker även direkt till slutanvändare eller via distributörer och installatörer.

Bolaget delas in i två affärsområden; Lighting & Smart Cities och Building & Industrial Control Systems. Majoriteten av intäkterna kommer från det förstnämnda affärsområdet och består av produkter för kommunikationen som krävs vid ljusstyrning.

Under inledningen av detta år tvingades Lumenradio att vinstvarna. En tidigare strejk i Hollywood hade fått genomslag i de finansiella siffrorna för fjärde kvartalet. Organiskt backade omsättningen nästan 30 procent, jämfört med motsvarande period 2022.

Adderas förvärvet av Radiocraft, som slutfördes i september, var omsättningen i linje med fjärde kvartalet 2022. För helåret 2023 summerades den organiska tillväxten till 15 procent och innebar en betydligt lägre tillväxttakt än 2022, då organiska tillväxten i stället landade på 63 procent. Den fullständiga rapporten för fjärde kvartalet har tidigarelagts och offentliggörs 22 februari.

Vinstvarningen synliggjorde beroendet av filmindustrin men bevisade även hur Lumenradio lyckats i Hollywood. Ytterligare bevis på framgångarna i Hollywood är hur produkterna användes vid inspelningen av Star Wars och Stranger Things.

Bara en månad innan vinstvarningen hade flertalet insynspersoner minskat sitt innehav med 20 procent. Det finns flertalet rimliga skäl för insynspersoner att minska sitt innehav, tajmningen får dock anses bedrövlig i efterhand.

Lumenradio 2021A 2022A R12 Q3A 2024P 2025P
Nettoomsättning, Mkr 124 200 253 304 365
Ebitresultat, Mkr 22 40 66 61 73
Ebit-marginal, procent 20% 18% 26% 20% 20%
Res. per aktie, SEK 2,17 2,96 4,28 3,86 4,64

Källa: Bolaget/Placera

Vid utgången av tredje kvartalet 2023 var de senaste tolv månadernas resultat per aktie 4,28 kronor, vilket var en dubblering jämför med 2021. Aktien, som stigit betydligt mer än 100 procent under sin korta tid på börsen, värderas nu till p/e 33 baserat på det historiska resultatet.

Utfallet av en prognos är sällan rätt men ger en indikation om hur en mildare tillväxt påverkar resultat och vinstmultiplar. En omsättningstillväxt på 20 procent och en ebit-marginal på 20 procent skulle innebära ett resultat per aktie om 3,86 kronor i år. P/e-talet på innevarande skulle då vara strax över 37 för ett bolag med negativ vinsttillväxt.

De finansiella siffrorna är aldrig linjära på kvartalsbasis men vid en investering bör man förvänta sig både en omsättningstillväxt och rörelsemarginal norr om 20 procent.

Produkterna används redan i miljöer där kraven på kvalitet och tillförlitlighet är extrema. Den historiska tillväxten och lönsamheten är hög och ägarbilden imponerande. Det mesta talar för att bolaget är större om tre år än idag.

Det är ändå en utmaning att ha en tydlig uppfattning om aktien. Det är enkelt att konstatera att vinstmultiplarna är höga. Senaste årens tillväxt motiverar visserligen en hög vinstmultipel, men den begränsade historiken på börsen gör uthålligheten i framtida intjäning svårbedömd.

Den avslutade strejken i Hollywood, lagerjusteringar hos kunder och en generellt lägre aktivitet bland kunderna kommer utmana Lumenradio kommande kvartal.

På dagens vinstmultiplar vågar jag inte trycka på köpknappen, väl medveten om att en försiktigare linje i detta fall begränsar förmågan att blicka några år ut och eventuellt missa en bra investeringsmöjlighet.

Men håll koll på aktien, de kortsiktiga utmaningarna kan ge genomslag i aktien och skapa bra framtida köptillfällen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
LumenRadio Neutral 144,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -