AAK: Kommer historien att upprepas?

Aktieanalys Fettspecialisten AAK har lång historik av konsekventa marginalförbättringar på enorma volymer. I fjol sköt vinsten i höjden och aktien nosar på rekordnivåer. Ändå värderas bolaget relativt lågt.

Det som idag är AAK och har ett börsvärde på nästan 60 miljarder kronor har en historik som sträcker sig mer än 150 år tillbaka. Bolaget är en sammanslagning av det som tidigare var den danska industrin Aarhus Oliefabrik och svenska Karlshamn. AAK står för just AarhusKarlshamn.

Aarhus Oliefabrik var tidigt specialiserade på vegetabiliska oljor och under 40-talet stod fabriken för 10 procent av Danmarks totala export. Karlshamn var i stället experter inom sojamjöl som bland annat användes för djurfoder. Restprodukterna användes för tillverkning av sojaolja och användes för framtagning av margarin.

Sammanslagningen, som ägde rum 2005, leddes av det kända investmentbolaget Melker Schörling AB. Fem år innan sammanslagningen köpte Melker Schörling aktier från Kooperativa Förbunder (KF) och på så sätt tagit rollen som huvudägare i Karlshamn. Idag äger Melker Schörling AB drygt 30 procent av kapitalet och rösterna i AAK.

AAK är idag ett globalt företag med över 20 produktionsanläggningar. Bolaget köper råvaror, förädlar och säljer sedan vidare till olika producenter av livsmedel och konsumentprodukter. Den olja som förädlas kommer från bland annat palm, kokos och sojabönor.

Inom livsmedel används produkterna för att höja smaken, förbättra konsistensen och öka hållbarheten. Förutom livsmedel används oljorna inom exempelvis kosmetika, hårvård och ljusvaxer med syftet att höja kvaliteten och hållbarheten på kundens produkter.

Volymen olja som förädlas är enorm och uppgick till 2,3 miljoner ton under 2023. Små förbättringar i marginalerna får därför kraftiga genomslag på sista raden. Under tio år har bolaget konsekvent lyckats höja marginalen per kilo och kan nu stoltsera med nästan en dubblering på tio år.

Källa: Bolaget

Nu är målet att upprepa resan gällande rörelseresultat per kilo. Fram till 2030 är målet att fördubbla rörelseresultatet per kilo. Eller som bolaget uttrycker det, fördubbla värdeskapandet per kilo.

Vinsttillväxten har också varit konsekvent. I fjol tog vinsten ett stort kliv upp och summerades till nästan 3 miljarder kronor, vilket innebar strax över 11 kronor per aktie. Tillväxten i rörelseresultat på 43 procent var väsentligt högre än det egna målet om en långsiktigt tillväxt på 10 procent per år.

Källa: Bolaget

Den kraftiga vinsttillväxten skapades under ett år när försäljningsvolymerna var lägre än året innan. I vd-ordet för fjärde kvartalet skrev bolagets vd Johan Westman, att tillväxten är ett resultat av intern optimering och höga marginaler inom affärsområden kopplat till livsmedelsindustrin.

Exceptionella kassaflöden har minskat bolaget skuldsättning snabbt. För två år sedan uppgick nettoskulden till 6 miljarder kronor, för att vid årsskiftet uppgå till 2,4 miljarder kronor. Det är lågt i relation till resultatet och mindre än hälften av det löpande kassaflödet på drygt 5,3 miljarder som skapades under fjolåret.

Aktien är marginellt på plus i år men nosar ändå på rekordnoteringen på 252 kronor i början på februari i år. På tre år är utvecklingen inklusive utdelning nästan 30 procent, vilket är mildare än resultatutvecklingen och gör att aktien är relativt lågt värderat på framtida vinstförväntningar.

Enligt estimaten i Factset förväntas vinsten växa ett par procent i år, vilket innebär en vinst per aktie strax under 12 kronor. Det ger ett p/e-tal runt 19 på årets förväntade vinst.

Det lägre än tioårssnittet för hur AAK värderats på framtida vinster. Även rensat för åren innan minusränta ligger snittet runt p/e 23 på nästkommande årets vinst.

Bolaget har uppenbart momentum i affären och desto större bolaget blir, desto bättre är förutsättningarna för interna optimeringar som ger bra genomslag den framtida resultatutvecklingen.

En konsekvent historik gällande operationella och finansiella siffror kommer alltid premieras av aktiemarknaden. Aktien värderas visserligen inte lågt jämfört med börsen som helhet. Men mycket talar för att historiken kan upprepas och en bra utgångspunkt är att köpa när både värdering och skuldsättning är på historiskt låga nivåer.

Vi behåller tidigare köpråd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AAK Köp 228,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -