AVANZA/NORDNET
PRIVATSPARARE SATSADE PÅ FOLKAKTIER I JULI (Direkt)

2021-07-30 07:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börsen fortsatte överlag att gå starkt i juli, men bjöd också på rapportförlorare och årets näst sämsta börsdag. Privatspararna såg kursfallen som köplägen och lät tidigare favoriter finansiera köpen.

"Sommarbörsen fortsätter att bjuda på finansiellt högtryck där juli, med en uppgång på närmare 8 procent, blir årets sjunde positiva börsmånad och den starkaste julimånaden sedan 2009. Privatspararna favoriserar folkaktien Investor som nu har en bra bit över 300 000 ägare hos Avanza", säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Privatspararna gjorde 351.600 affärer per dag i juli, en ökning med 14 procent jämfört med samma månad i fjol.

Avanzas kunder gjorde 275.600 affärer per dag, enligt preliminär statistik och Nordnets kunder gjorde 72.900 affärer per dag.

Månadens köplista toppas av Investor som följd av Ericsson och Volvo.

"Intresset för Investor följs av det för Ericsson och Volvo. Två bolag som inte bara underpresterat börsen under juli utan även gett negativ avkastning. Ericsson pekar på utmaningar i den kinesiska marknaden och Volvo fortsätter att se utmaningar kring komponentbrist. Privatspararna såg den svaga utvecklingen för bolagens aktier som bra köptillfällen", fortsätter Nicklas Andersson.

Topplistan över mest köpta aktier hos Avanza kunder i juli:

Investor  
Ericsson  
Volvo  
Astra Zeneca 
H&M 
Kindred 
Avanza 
Electrolux 
Oncopeptides 
EQT

Hos branschkollegan Nordnet noterades samma trend. Privatspararna utnyttjade kursfall i gamla favoriter och passade på att sälja tillväxtaktier för att finansiera köpen.

"Inflationsoron kommer och går. I juli fick den stå tillbaka något för oron för deltavariantens spridning och eventuell inverkan på den ekonomiska återhämtningen. Samtidigt har vi haft en rapportperiod som tydligt visar hur stretchade värderingarna är; det krävdes att bolagen kraftigt överträffade förväntningarna för att aktien skulle få en positiv marknadsreaktion", säger Frida Bratt sparekonom på Nordnet.

Topplistan över mest köpta aktier hos Nordnets kunder i juli:

Investor
Volvo
SBB
Kinnevik
Ericsson
Latour
H&M
VNV Global
Ratos
EQT

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

Nordnet - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -