PARADOX
TROR PÅ BLOODLINES, AVVAKTAR STORSATSNING ROLLSPEL -VD (Direkt)

2021-10-13 08:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Paradox satsning på Vampire The Masquerade - Bloodlines 2 sågs som ett första steg för gamingbolaget in i rollspelgenren. Men efter att spelet försenats flera gånger är det steget inte längre lika självklart utan Paradox vill nu vänta och se hur spelet tas emot innan nästa stora satsning görs.

Det säger vd Fredrik Wester i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Paradox, med sina rötter inom strategi- och managementspel, utannonserade rollspelet Bloodlines 2 tidigt 2019. Efter att ha skjutit på spelsläppet flera gånger landade Paradox tidigare i år i att det inte längre finns något fastställt lanseringsår. Under hela förseningsperioden har det dock talats om att Bloodlines 2 ska öppna dörren för Paradox in i en tredje spelgenre – rollspel.

Tänker ni att ni redan är i den genren för att stanna eller vill ni först se hur det går för Bloodlines 2?

"Jag vill gärna se hur Bloodlines tas emot innan vi satsar nästa stora peng i genren. Det finns ett enormt sug efter bra spel i rollspelsgenren så jag vill absolut inte stänga några dörrar. Men jag vill gärna se vad som händer, vad kan vi göra och hur Bloodlines tas emot", säger Fredrik Wester.

Tidsschemat för Bloodlines 2 har påverkats av såväl personalavhopp som av pandemin. Även beslutet att anpassa spelet för de nya konsolgenerationerna Playstation 5 och Xbox Series X har bidragit. Spelet har i flera år utvecklas av Hardsuit Labs, en spelstudio som ägs till 33 procent a Paradox, men i februari kom beskedet att ett samarbete inletts med en ny studiopartner.

Hur nära har ni varit att lägga ner spelet, eller har det blivit för stort för att inte fortsätta?

"När vi lyfte spelet från originalutvecklaren hade vi en lång genomgång ifall vi skulle avsluta spelt eller driva det vidare. Då var vi faktiskt beredda att stänga produktionen helt och hållet. Men vi fick en 'pitch' som vi tyckte var tillräckligt övertygande för att driva spelt vidare och vi har väldigt goda förhoppningar om att det ska bli ett bra spel som möter spelarnas förväntningar", säger Fredrik Wester.

Bild: Vampire The Masquerade - Bloodlines 2

Källa: Paradox

Paradox har ännu inte offentliggjort vem som tagit över utvecklingen av Bloodlines 2. Fredrik Wester passar på frågan men konstaterar att det rör sig om "en väldigt välrenommerad och duktig utvecklare" som gjort ett flertal olika spel tidigare.

Bloodlines 2 är en del av World of Darkness-serien och baseras på ett av många varumärken (IP) Paradox tog över i och med köpet av White Wolf Publishing för flera år sedan. De mest kända är Vampire: The Masquerade, Werewolf: The Apocalypse och Mage: The Ascension. Förutom det pågående arbetet med Bloodlines 2 har Paradox bland annat licensierat ut ett antal IP:n de senaste åren.

Paradox har tidigare pratat om att bolaget på sikt kommer att vilja göra många av spelen inom World of Darkness universum själv. Men med ett facit för Bloodlines 2 som dröjer verkar det för stunden luta mot fler utlicensieringar.

"Jag tror också att vi ska börja titta lite mer på vilka aktiva partners som vill börja jobba med våra World of Darkness ip:n. Vi måste fråga oss hur vi ska göra för att utveckla varumärket och universumet, om vi kanske ska samfinansiera, hur vi ska jobba med licensiering och så vidare", säger Fredrik Wester.

När Bloodlines 2:s utvecklare byttes ut i början av året spekulerades det i branschmedia om att spelet mer eller mindre behövde göras om från början. Det är dock spekulationer som Fredrik Wester inte bekräftar utan han uppger att mycket av den utvecklingen som då var gjord fortfarande går att använda i spelet.

Det har även spekulerats i en lansering av Bloodlines 2 i bästa fall 2023?

"Vi har ett tag kvar, så kan man säga", kommenterar vd:n.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Paradox Interactive - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -