Candles Scandinavia
Noteringsaktuella Candles Scandinavia kan växa med 30 procent årligen i många år - vd (Finwire)

2021-10-26 12:53
Noteringsaktuella Candles Scandinavia producerar doftljus med 100 procent växtbaserat, biologiskt nedbrytbart ljusvax, i stor skala. Bolaget erbjuder ett hållbart alternativ till det dominerande paraffinet, som utvinns av fossilt bränsle. Candles Scandinavia vänder sig i första hand till affärskedjor och varumärken inom mode, skönhet och heminredning, till vilka de erbjuder en private label-lösning. Bolaget distribuerar även externa varumärken.

Candles har bra fart på verksamheten och omsätter drygt 100 miljoner kronor med en tvåsiffrig rörelsemarginal i procent. Det största problemet ligger främst i att skala upp produktionen för att möta den starka efterfrågan. Bolaget har de senaste 12-13 månader sexdubblat sin produktionskapacitet från 4 400 till 25 000 ljus per dag.

- Det är produktionskapacitet som är vår största flaskhals, säger vd och medgrundaren Viktor Garmiani i en intervju med Finwire.

Candles kommer nu att ta ett större grepp och investera i en ny fabrik utanför Örebro. Fastighetsprofilen Ilija Batljan är redan delägare i Candles. Batljan kommer äga fastigheten och Candles kommer vara hyresgäst. Planen är att fabriken ska tas i drift vid årsskiftet 2022/2023.

- Vi bygger en helt ny fabrik, en helt ny fastighet, med effektivare produktionslinor med mycket högre kapacitet för att verkligen tillgodose efterfrågan och den marknad som finns.

Candles kunder är bolag som H&M, Åhléns, Lyko, Rituals med flera. Bolaget är ute på den europeiska marknaden, men i väldigt liten skala.

- Vi har bestämt att vi ska jobba på den europeiska marknaden. Vi har ett antal kunder utanför Sverige och Norden, de är få men vi har tydligt sett att potential finns att jobba mer mot kontinenten och europeiska kunder, det är där vi kommer växa väldigt mycket.

Candles använder svenskodlad raps för att tillverka sina ljus av naturligt vax. Tillverkningskostnaden är i linje med den för paraffinljus.

- Vi skulle kunna ta ett högre pris och ha en högre marginal, men vi har valt att inte göra det. Vi ligger helt i samma prisnivå och erbjuder en betydligt bättre produkt, mycket mer miljövänligare.

Candles plan är att fortsätta växa med minst 30 procent årligen flera år framöver. Det innebär att försäljningen fördubblas vart tredje år.

- Det är en plan vi har inte bara de kommande tre åren, vill jag poängtera. Det är många treårscykler framåt som vi kommer fördubbla försäljningen. Det är en långsiktig tillväxtplan, avslutar Viktor Garmiani.

Bolaget genomför nu en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market. Erbjudandet omfattar 380 000 B-aktier till teckningskursen 65 kronor per aktie. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 24,7 miljoner kronor före emissionskostnader. Anmälningstiden löper från 18 oktober till 29 oktober och första handelsdag blir den 8 november.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -