BÖRS
STARK NOVEMBER HOS NÄTMÄKLARNA AVSLUTADES MED NY VIRUSORO (Direkt)

2021-11-30 07:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börsen gick starkt under större delen av november innan ny virusoro tog fart mot slutet av månaden.

Så sammanfattar nätmäklarna Avanza och Nordnet sin respektive aktiehandel i november, i separata pressmeddelanden.

Trots inflationsoron tickade Stockholmsbörsen på uppåt under november, även om nya virusvarianten omikron gjorde marknaden nervös mot slutet av månaden. Flera tillväxtfavoriter hade det motigt under november, skriver Nordnet.

"Bolag som Evolution, Embracer och Sinch åkte på rejäla smällar på negativa bolagsnyheter. Men särskilt Embracer är en favorit många sparare inte släpper så lätt. Förmodligen för att man helt enkelt ser långsiktigt på aktien. I kursfallet passar man på att köpa lite mer", kommenterar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Evolution storköptes också av Nordnets svenska sparare under det ras som följde efter anklagelser om oegentligheter.

På Avanza toppades novembers köplista av Sinch, följt av Evolution och SBB.

"Sinch och Evolution attraherade tillsammans 6 av 10 köpkronor under månaden och tillika ett stort antal nya ägare. Evolution som vid ett tillfälle under månaden föll närmare 20 procent under en enskild dag såg omsättningen snudda 8 miljarder kronor. Det är mer än hela Stockholmsbörsen en varm och solig julidag. Detta resulterade i en förstaplats som den mest omsatta aktien i Europa och den mest handlade aktien på Avanzas plattform", kommenterar Avanzas sparekononm Nicklas Andersson.

På säljsidan hos Nordnet fanns bank och industri.

"Verkstad har gått stark under en stor del av året, men tappat fart under hösten. Nu får vi i stället rapporter om lite mer osäkra makroutsikter samtidigt som det blir allt viktigare för investerare att hålla koll på vilka bolag som kan föra vidare ökade kostnader för till exempel råvaror och frakt ut till kund, och vilka som har svårare att göra det", säger Frida Bratt.

Vad gäller börsens riktning framåt kommer den troligtvis i stor utsträckning att påverkas av informationsflödet kring den nya virusvarianten, säger Nicklas Andersson.

Utklipp från pressmeddelande från Nordnet

Mest handlade hos Avanza i november:

Utklipp från pressmeddelande från Avanza

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

Nordnet - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -