FED
RISK UTBUDSSTÖRNINGAR FÖRLÄNGS ELLER FÖRVÄRRAS - BRAINARD (Direkt)

2022-09-30 15:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fedguvernören Lael Brainard varnade på fredagens för risker för ytterligare inflationschocker kan tvinga centralbanken att höja räntan till högre nivåer, rapporterar Wall Street Journal.

Hon sade att ytterligare ekonomiska och geopolitiska störningar "inte kan uteslutas". Att lösa sådana obalanser med högre räntor "kommer att bli lättare ju mer utbudet förbättras i marknaderna för råvaror, arbetskraft och viktiga insatsvaror".

"Men det finns en risk för att utbudsstörningarna kommer att förlängas eller förvärras av Rysslands krig mot Ukraina, covid-19-nedstängningar eller väderstörningar", sade Lael Brainard.

Hon pekade dock också på tecken som tyder på att Fedpolicyn snart kan uppnå önskad effekt, som att reala (inflationsjusterade) räntor nu har stigit solitt över noll i alla löptider utom de kortaste för amerikanska statspapper. Kommande Fedhöjningar och den väntade nedgången i inflationen kommer snart även att föra upp även de kortaste realräntorna över noll.

"Penningpolitiken kommer att behöva vara restriktiv en tid för att ge förtroende för att inflationen rör sig tillbaka mot målet", sade Lael Brainard.

"Därför har vi ett åtagande om att undvika att dra oss tillbaka (åter sänka räntan) i förtid. Vi inser också att riskerna kan bli mer tvåsidiga vid någon punkt", fortsatte hon

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -