ENERGI
EU KAN EJ ENAS OM PRISTAK NATURGAS, NYTT FÖRSÖK 13 DEC (Direkt)

2022-11-24 16:35

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU: energiministrar kunde inte enas om ett pristak på naturgas på torsdagen.

EU:s ordförandeland Tjeckien ska nu försöka arbeta fram en kompromiss till ett nytt extra energiministermöte, som troligen hålls den 13 december.

Det sade Tjeckiens industriminister Jozef Sikela vid en presskonferens efter mötet.

"Diskussionen var rätt het. Åsikterna gick mycket isär", sade han.

Omkring 15 EU-länder har sedan länge krävt ett pristak medan Tyskland, Nederländerna, Danmark och Ungern har motsatt sig detta.

Främst Spanien, Italien, Grekland, Polen och Belgien argumenterade på torsdagen för en avsevärt lägre nivå på pristaket.

I tisdags lade kommissionen fram förslaget om ett pristak under ett år om priset på enmånadersterminen för TTF-priser överstiger 275 euro per MWh under två veckor.

Ett andra villkor är att spreaden mellan TTF:s spotpris överstiger 58 euro från en korg av priser på flytande naturgas (LNG) på världsmarknaden under tio handelsdagar i rad.

Jozef Sikela sade att han kommer att försöka nå konsensus den 13 december och inte fatta beslut med kvalificerad majoritet eftersom frågan är så viktig.

Ett ordinarie energiministermöte ska också hållas den 19 december.

Som blivande ordförandeland från årsskiftet håller Sverige låg profil.

"Sverige har en mer neutral hållning. Vi vill inte ha ett extremt lågt pristak. Vi vill ha en kompromiss som gör att vi får hög försörjningstrygghet av gas i hela Europa", sade statssekreterare Daniel Liljeberg till journalister.

Han ersatte energiminister Ebba Busch vid mötet.

I övrigt enades energiministrarna i princip om ett antal andra energiåtgärder. Men slutligt godkännande är avhängigt att ministrarna enas om pristaket.

Bland dessa åtgärder finns handelsstopp vid överdrivna prisrörelser under en handelsdag, hjälp mellan EU-länder vid bristsituationer, gemensamma inköp av gas, ett nytt index som riktmärke för LNG-priser och snabbare tillståndsprocesser för förnybara energikällor.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -