NEW YORK
BÖRSERNA ÅTERHÄMTADE SIG UNDER KVÄLLEN, S&P 500 -0,1% (Direkt)

2022-12-02 22:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna lyckades på fredagskvällen hämta hem det mesta av nedgångarna som inledningsvis bredde ut sig efter den starka jobbsiffran som publicerades på eftermiddagen.

Vid stängning hade det breda S&P 500 landat på nivån 4.072, motsvarande en nedgång om 0,1 procent jämfört med torsdagens stängning och en uppgång om 0,6 procent räknat från Stockholmsbörsens fredagsstängning. Samtidigt var industriindexet Dow Jones upp med 0,1 procent till 34.429 medan Nasdaqs kompositindex klev ned med 0,2 procent till 11.462.

Veckan som helhet avslutades därmed upp med 1,1 procent för S&P 500. Den ökade optimismen syntes främst efter att Fed-chefen Jerome Powell i onsdags talade om en lägre räntehöjningstakt.

Högt på fredagens agenda var den amerikanska jobbsiffran som publicerades en timme innan börsöppning. Antalet sysselsatta i USA ökade med 263.000 personer i november, vilket var mer än analytikernas snittförväntningar som låg på en ökning med 200.000 personer, enligt Trading Economics. Samtidigt steg den genomsnittliga timlönen 5,1 procent i årstakt medan en siffra på +4,6 procent var väntat.

Capital Economics skrev i en kommentar kort efter att motståndskraften på den amerikanska arbetsmarknaden och ett ökat lönetryck inte ändrar synen att kärninflationen kommer att falla snabbare än Federal Reserve tror. Capital Economics räknar fortsatt med att Fed kommer att sänka takten i åtstramningarna, med en mindre 50-punktershöjning i december.

På bolagsfronten fanns teknik, bolag som normalt brukar betraktas som räntekänsliga, bland förlorarna. Amerikanska teknikjättar som Apple backade 0,3 procent samtidigt som Googles moderbolag Alphabet sjönk med 0,5 procent. Halvledarbolag såsom AMD, Nvidia, och Intel handlades ned med 1,4-3,2 procent.

Även energibolag gick svagt efter att oljepriserna vände ned kort efter att EU kommit överens om ett pristak på 60 dollar per fat för rysk olja. WTI-oljan backade till omkring 80 dollar per fat, en nedgång om 1,4 procent. Bolag som Exxon Mobil och Chevron sjönk med 0,9 respektive 0,8 procent.

Några bolag som tydligt rörde sig motströms var kinesiska USA-noterade bolag. Alibaba, Baidu och JD.com steg alla med 4,7-5,0 procent.

Bland rekommendationerna har matleveransbolaget Doordash fått sin aktie nedgraderad RBC Capital Markets. Rekommendationen ligger nu på sector perform från tidigare outperform. Aktien backade med 3,4 procent.

På räntefronten var den amerikanska tioåringen ned 4 punkter till 3,48 procent. Dollarn stärktes med 0,3 procent mot kronan till 10:32.

Graf: S&P 500 fredagen den 2 december

Bildkälla: Infront

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Alibaba Group ADR - I dag

{point.key}

Advanced Micro Devices - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -