Evighetsportföljen går mot sitt sämsta år sedan starten 1972 (Finwire)

2022-12-06 12:07

Den så kallade evighetsportföljen går mot sitt sämsta år sedan starten 1972. Samtliga fyra tillgångsslag i portföljen har fallit under 2022. Det skriver Placera i en artikel på tisdagen.

Hittills under 2022 har evighetsportföljen tappat 12,7 procent mätt i amerikanska dollar. Det handlar om en portfölj med vardera 25 procent i tillgångsslagen aktier, guld, långa- respektive korta statsobligationer.

Bakom den svaga utvecklingen ligger främst exponeringen mot långa statsobligationer som rasat 27 procent till följd av de snabbt stigande räntorna. Detta i kombination med att aktiemarknaden också är ner kraftigt i år ligger främst bakom det svaga resultatet. Utöver det har både guld och de korta amerikanska statsobligationerna backat i år. Guldet mätt i dollar har i år fallit 2,3 procent och statsobligationer med korta löptider är ner 5 procent.

Evighetsportföljen utvecklades av Harry Browne. Han var politiker, finansrådgivare och författare. I första hand tog han fram konceptet bakom evighetsportföljen för sig själv och sin egen pension. Portföljen bygger på en defensiv strategi som gett positiv avkastning alla år utom fem sedan 1972.

Normalt sett är evighetsportföljkonceptet främst mycket framgångsrikt i oroliga marknader. Ett sätt att bygga evighetsportföljen är köpa en ETF som följer S&P500, långa amerikanska statsobligationer, en guld-ETF och en ETF för korta amerikanska statsobligationer.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -