PANDOX
TILLBAKA EFTER PANDEMIN, MEN FINNS FORTSATT POTENTIAL –VD (Direkt)

2024-02-08 08:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) 2023 är förhoppningsvis det sista året då Pandox pratar om jämförelser med 2019, det vill säga före pandemin.

Det säger hotellfastighetsbolagets vd Liia Nõu till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten för det fjärde kvartalet.

"Vi är i princip tillbaka. Det finns lite potential kvar. Priser är superstarka, beläggningen är egentligen i antal sålda rum ofta på eller över 2019, eftersom det har tillkommit en del kapacitet. Jag är positiv i den mån att det har trotsat inflation, räntor och konjunktur", säger hon.

Hon framhåller också att sommaren 2024 har en stark evenemangskalender för hotellbranschen med fotbolls-EM i Tyskland och OS i Paris.

Ett område som haft svårare att återhämta sig efter pandemin är det internationella resandet, som nu ligger på ungefär 94 procent av nivån före pandemin.

"Föregående år låg den på 80 procent, så den har kommit tillbaka. Externa bedömare och även vi tror att vi kommer täcka upp för gapet under 2024. USA-trafiken är närmast tillbaka, det som fattas är Asientrafiken, som kanske inte påverkar våra hotell lika mycket", säger hon.

Påsken infaller i år under första kvartalet för första gången på fem år och Pandox flaggar i rapporten för att det kan ha viss effekt. Hur stor är dock oklart.

"Innan pandemin på de hotell som haft mycket affärsresande har det varit kanske 3 procentenheter eller så lägre efterfrågan, men det har återkommit månaden efter. Nu tror vi att det kommer vara en viss effekt, men det är osäkert eftersom vi har en del fritidshotell och hotellen har en större del fritidsresande. Det kommer vara viss effekt men kanske inte lika mycket som tidigare år", säger hon.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Pandox B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -