Brittisk konkurrensmyndighet har tittat på husbyggarmarknaden - utredning sker av åtta byggare (Finwire)

2024-02-26 08:36

Den brittiska konkurrensmyndigheten CMA har inlett en utredning mot åtta av landets bostadsbyggare.

CMA har funnit bevis för att vissa företag kan tänkas dela med sig av affärskritisk information till sina konkurrenter. Bolagen som utreds är Barratt Developments, Bellway, Berkeley Group, Bloor Homes, Persimmon, Redrow, Taylor Wimpey och Vistry.

Myndigheten har också pekat på flera problem som återfinns i marknaden såsom bland annat bristande kvalitet och problem med planeringsarbetet. Sammantaget har detta enligt myndigheten lett till att det byggts för få hus i Storbritannien.

"Bostadsbyggandet i Storbritannien behöver betydande insatser för att tillräckligt många bostäder av god kvalitet ska kunna byggas på de platser där människor behöver dem", uppger vd Sarah Cardell.

Hon fortsätter.

"I vår rapport - som följer på en årslång studie - rekommenderar vi en effektivisering av planeringssystemet och ett ökat konsumentskydd. Om detta genomförs förväntar vi oss att många fler bostäder byggs varje år, vilket bidrar till att göra bostäder mer överkomliga. Vi förväntar oss också att färre människor betalar fastighetsförvaltningsavgifter för nya fastigheter och att kvaliteten på nya bostäder ökar."

Hon uppger även att det kan krävas fler åtgärder för att få till stånd produktion av bostäder på platser där det efterfrågas bostäder.

"CMA har idag också inlett en ny undersökning av husbyggarnas misstänkta utbyte av kommersiellt känslig information, vilket skulle kunna påverka utbyggnaden av tomter och priserna på nya bostäder. Även om denna fråga inte är en av de främsta orsakerna till de problem som vi har lyft fram i vår rapport, är det viktigt att vi tar itu med konkurrensbegränsande beteende om vi hittar det", uppger Sarah Cardell.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -