NEW YORK
HÄNDELSERIK DAG SLUTADE NÄRA NOLL, S&P 500 +0,1% (Direkt)

2024-04-03 22:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De tre amerikanska huvudindexen var blandade på onsdagen med små rörelser efter att ha gett upp de tidigare uppgångarna. Onsdagen var relativt händelsefylld med makrostatistik, Powell-tal och flera större kursrörelser. Räntemarknaden bytte även fot och gick från att handla upp statspappersräntorna till att göra det motsatta.

Breda S&P 500 upp 0,1 procent 5.212, men räknat från svensk börsstängning sjönk indexet 0,3 procent. Dow Jones industriindex tappade 0,1 procent till 39.127, samtidigt som Nasdaq Composite ökade 0,2 procent till 16.277.

Fed-chefen Jerome Powell sade att de flesta inom den räntesättande kommittén FOMC anser det lämpligt att sänka styrräntan senare i år om ekonomin utvecklas som förväntat. Han poängterade dock att centralbanken har tiden på sin sida inför beslutet att sänka räntan, eftersom det finns en styrka i såväl ekonomin som inflationsbekämpningen.

De senaste datautfallen för arbetsmarknaden och inflationen har emellertid kommit in högre än väntat, men detta oroar inte Fed-chefen. Enligt honom ändrar inte det helhetsbilden. Arbetsmarknaden rör sig fortfarande mot en mer hälsosam balans och för inflationsutvecklingen är det för tidigt att säga huruvida de senaste månadsutfallen endast handlar om ett gupp i utvecklingen eller inte.

På onsdagen framgick det att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 184.000 personer i mars, en bra bit över förväntade 148.000. Siffran för februari reviderades även upp. Vid 16-slaget släpptes även ISM:s PMI-siffror för tjänstesektorn, där indexet kom in lägre än väntat, vilket gav upphov till börsuppgångar parallellt med mildrade ränteuppgångar.

Från att i början av handelsdagen noterat uppgångar på runt 6 punkter, var tioårsräntan i stället ned 1 punkt vid amerikansk börsstängning till 4,35 procent.

Bland börsbolagen tappade Intel över 7 procent efter att chiptillverkaren publicerat resultat för sin så kallade foundryverksamhet. Av dokument som lämnats in till amerikanska finansinspektionen SEC framgick det att rörelseförlusten för foundryverksamheten, där Intel upplåter fabriker åt andra chiputvecklare, uppgick till 7 miljarder dollar under 2023. Förlusten var högre än 2022 års tapp på 5,2 miljarder dollar.

Tesla rekylerade upp något efter det flerprocentiga fallet på tisdagen i kölvattnet av lägre än väntade leverans- och produktionssiffror. Aktien steg en dryg procent, men sjönk tidigare under onsdagen på grund av negativa analytikerkommentarer.

Än bättre gick det för ljudströmningsbolaget Spotify, vars USA-noterade aktie lyfte närmare 8 procent sedan Bloomberg News rapporterat att bolaget planerar prishöjningar i flera nyckelländer som Australien, Storbritannien och USA.

Apple steg en halv procent, men stod något högre innan Bloomberg News släppt en artikel där det påstods att teknikjätten utreder hemma-robotar som nästa intäktskälla. Bloombergs källor underströk emellertid att produkterna ännu är i sin linda och kan avbrytas.

Flera kosmetikabolag pressades rejält. Ulta Beauty vittnade om en snabbare försvagning av efterfrågan än väntat, varpå aktien rasade 15 procent och drog med sig konkurrenten Estée Lauder, som backade 4,1 procent.

Graf: S&P 500 onsdagen den 3 april

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Tesla - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Spotify - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -