Bravida Holding
BRAVIDA: MARKNAD HÅLLER EMOT, MEN INGEN VÄNDNING I KONJUNKTUREN – VD (Direkt)

2024-05-07 14:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Installationsbolaget Bravida rapporterade en orderingång om nära 8 miljarder kronor för det första kvartalet samtidigt som marginalen sjönk något, i linje med bolagets kommunikation och förväntningarna i marknaden. Någon konjunktursvängning går inte att skönja enligt vd Mattias Johansson som hoppas på en räntesänkning under morgondagen.

Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är fortsatt kämpigt i den vanliga verksamheten men det är en styrka i sig att vi har andra segment som innebär nya order för oss", säger Bravida-chefen om orderingången som höll uppe bra i kvartalet.

I Sverige ser Bravida en svagare utveckling i de södra delarna av landet medan övriga delar av landet förblir mer stabila. Den svaga byggmarknaden i Finland och utmaningar i Danmark bidrog samtidigt till att tynga marginalen under kvartalet.

I stället är det service och nya teknikområden som lyfter omsättningen och orderingången.

Mattias Johansson nämner en allmän omställningen i samhället, med nya datahallar, såväl som en digitalisering och elektrifiering.

"Sedan har vi pharmaindustrin i Danmark som driver på ganska mycket och som har drivit på ganska mycket och bidragit positivt till den danska orderboken", säger han.

I Bravidas bokslutskommuniké från februari skrev bolaget att det, för 2024 och 2025, förväntas en fortsatt volymtillväxt på omkring en procent per år. I tisdagens rapport går det i stället att läsa att det förväntas "en fortsatt volymtillväxt under 2024 och 2025".

Är det något som har förändrats sedan Q4:an?

"Nej, jag tror att det är ganska neutralt. Det händer inte så mycket och vi är ganska sencykliska. Jag såg att något av byggbolagen rapporterade igår och de hade också en bra orderstock. Det är glädjande då det är kunder till oss det med", säger Mattias Johansson och fortsätter:

"Det känns som att marknaden håller emot väldigt bra. Jag hade trott att det skulle bli mycket tuffare än vad det faktiskt har blivit när vi gick in i den här nya räntemiljön."

Han är dock tydlig med att någon vändning i konjunkutern ännu inte går att skönja för bolaget.

"Att konjunkturen har börjat lätta ännu kan jag inte påstå – så ett positivt räntebesked imorgon skulle vara bra för oss på alla sätt", uppger vd:n.

Under det första kvartalet har Bravida tillträtt ett förvärv samt ytterligare fyra förvärv efter balansdagen. Med en "fortsatt låg" nettoskuld på 0,9 gånger ebitda finns möjligheter för fortsatta förvärv, enligt vd:n.

I rapporten uppger Mattias Johansson att Bravida prioriterar förvärv i serviceverksamheter och verksamheter inom nya teknikområden.

"Vi har en strategi där vi gärna vill förskjuta mixen lite till mot service. Det är för att det är mer stabilt och har lite högre marginaler. Sedan är vi samtidigt inte helt trygga med att en eventuell räntesänkning faktiskt kommer lätta på efterfrågan på projekt- eller installationssidan och då är det dumt att köpa något som man behöver dra ned på", säger Mattias Johansson.

Han uppger vidare att Bravida är extra kräsna vad gäller förvärv i Finland, givet konjunkturen, och i Danmark, givet att bolaget nyligen bytt ledning i landet.

"Nu prioriterar vi Norge och Sverige kan man säga", säger Bravida-chefen.

Är du trygg med den 'due dilligence' ni gör i samband med förvärv givet den här uppdagade överfaktureringen i Region Skåne? Är ni mer vaksamma med att göra förvärv?

"Vi är trygga med den processen vi har. Det är lite ironiskt att detta händer oss för vi har haft väldigt mycket fokus på uppförandekod, och hur man ska göra affärer", säger han och utvecklar:

"Vi har avstått mängder av kontrakt för att vi tyckt att det inte funnits möjlighet att tjäna pengar på ett riktigt sätt. Vi har till och med avstått från att göra förvärv ibland för att vi har hittat saker i due dilligencen som vi inte vill köpa."

I början av april uppdagades ett misstänkt fakturafusk från Bravida, något som ledde till en utredning från bolaget som visade att avsiktlig överfakturering förekommit i den avdelning som Region Skåne uppmärksammat. Avdelningen har också överfakturerat ytterligare en kund i Skåne, Malmö Stad.


Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Bravida Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -