Cargotec
Cargotec presenterar finansiella mål och planerad ledning för Hiab (Finwire)

2024-05-28 07:10

Finska logistikbolaget Cargotec lägger fram långsiktiga finansiella mål och en planerad ledning för ett fristående Hiab, framgår det av ett pressmeddelande.

Bolaget har tidigare meddelat att det kommer delas upp i tre separata enheter. Det nuvarande Cargotec kommer bli den fristående verksamheten Hiab, för vilken det nu presenteras finansiella mål och ledning. Kalmar ska knoppas av medan en lösning eftersträvas för MacGregor.

För Hiab-verksamheten har Cargotec presenterat långsiktiga finansiella mål till 2028 och förväntar sig en årlig försäljningstillväxt om över 7 procent över konjunkturcykeln. Den jämförbara rörelsemarginalen väntas vara över 18 procent och avkastningen på sysselsatt kapital över 25 procent.

Bolaget siktar också på en ökande utdelning om 30-50 procent av vinsten per aktie och att hålla skuldsättningsgraden under 50 procent.
Om planerna på uppdelningen går igenom - att avknoppningen av Kalmar slutförs och en lösning hittas för MacGregor - planerar styrelsen att föreslå namnbyte till Hiab från Cargotec. Om det går igenom har vd Casimir Lindholm meddelat att han kliver åt sidan. Som ersättare kommer Scott Phillips bli utsedd. Phillips är vd för den nuvarande Hiab-verksamheten.

Cargotec bedömer att förändringarna till att bli ett fristående Hiab-bolag kan ske under 2025.

"Hiab har en stark historik av lönsam tillväxt. Vi siktar på att nå ännu högre med vår nya strategi, vilket våra nya mål visar", säger Phillips.

"Att sätta upp våra egna finansiella mål är också en viktig milstolpe på vår resa mot att bli ett fristående bolag", fortsätter Phillips.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Cargotec Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -