STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den japanska centralbanken, Bank of Japan (BOJ), beslutade vid sitt policymöte att lämna styrräntan oförändrad på 0,50 procent.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytiker att styrräntan skulle lämnas oförändrad.

Beslutet var enigt.

Centralbanken noterar att de kommer att fortsätta att höja styrräntan om ekonomin och priserna utvecklas i linje med deras prognos.

Penningpolitiken kommer att bedrivas på ett lämpligt sätt utifrån perspektivet att inflationsmålet på 2 procent ska uppnås på ett uthålligt och stabilt sätt.

Realräntan ligger på signifikant låga nivåer, enligt BOJ, som spår att Japans ekonomiska tillväxt sannolikt kommer att dämpas.

Den underliggande inflationen kommer troligtvis att ligga på nivåer som generellt stämmer överens med 2-procentsmålen under andra halvan av prognosperioden från 2025 till och med 2027.

Enligt centralbanken är osäkerheten kring Japans ekonomi och priser fortsatt hög och riskerna lutar över åt nedsidan både när det gäller ekonomin och inflationsutsikterna.

De måste vara vaksamma mot rörelserna på de finansiella marknaderna och på valutamarknaden, och dess påverkan på såväl ekonomin som priserna.

BOJ skriver vidare att en utdragen period med hög osäkerhet beträffande handel och annan politik skulle kunna leda till att företagen fokuserar mer på kostnadsbesparingar. Som ett resultat skulle rörelser som speglar prisökningar i löner också kunna försvagas.

De noterar att med de senaste ökningarna i matpriserna, som ris, innebär att uppmärksamhet behöver riktas mot möjligheten att dessa kan leda till andrahandseffekter på underliggande inflation genom förändringar i hushållens sentiment och inflationsförväntningar.

BOJ sänker sina förväntningar för de ekonomiska utsikterna. För räkenskapsåret väntas nu en tillväxt på 0,5 procent, i januari låg medianprognosen på 1,1 procent. För 2026 sänks BNP-prognosen till 0,7 procent, från tidigare 1,0 procent. För räkenskapsåret 2027 väntar de sig en tillväxt på 1,0 procent.

BOJ sänker samtidigt sin prognos för kärn-KPI till 2,2 procent för 2025 (+2,4), och till 1,7 procent för 2026 (+2,0). För 2027 ligger prognosen för kärn-KPI på 1,9 procent.

De noterar att importpriserna kan komma att stiga om kostnaderna ökar på grund av störningar i den globala logistiken uppkommer eller om leveranskedjorna struktureras om. Detta skulle i sin tur kunna pressa ned den inhemska efterfrågan.

Centralbanken tillägger att det även finns en möjlighet att både löner och priser kan avvika uppåt från basscenariot.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Placera granskar fondjättarna

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,17%

Senast

2 462,54

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.