Dibs betalar sig

Dibs växer snabbt med strålande lönsamhet. Värderingen är därefter, men ändå inte utmanande för den som tror att bolaget kan hålla samma tempo kommande år.


9 mars, 2010

Dibs är Nordens ledande leverantör av säkra betaltjänster för handel på Internet. Säkerhetslösningar har blivit allt viktigare i takt med att e-handeln ökar - prognoserna pekar på en årlig tillväxttakt på 10-15 procent. Det är inte bara antalet kunder som ökar, varje kund tenderar dessutom att handla för allt större belopp. Till detta kommer att fler och fler myndigheter numera erbjuder betaltjänster on-line, vilket stärker tillväxtprognoserna.

46 procent av Dibs intäkter kommer från Sverige, 42 procent från Danmark och 12 procent från Finland. Även om Dibs är marknadsledande saknas det inte konkurrenter. Tvärtom är marknaden tämligen fragmenterad, vilket Dibs kan utnyttja för att öka tillväxten via förvärv. Med en urstark balansräkning och 35 Mkr i kassan har bolaget de finansiella muskler som krävs för att genomföra strategiska företagsköp.

I flera år har Dibs tillväxttakt legat väl över målsatta 25 procent, men i samband med bokslutsbeskedet sänkte bolaget sina tillväxtambitioner till 20 procent, vilket kom som en överraskning. Möjligen kan nedjusteringen förklaras av den danska kronans försvagning, men det är också rimligt att konkurrensen kommer att skärpas i takt med att marknaden mognar.

Oavsett vilket går Dibs fortfarande strålande. Under förra året ökade försäljningen med 23 procent och rörelseresultatet med hela 54 procent tack vare att kostnaderna kunnat hållas under kontroll.  Rörelsemarginalen landade på finfina 30 procent. Däremot blev vinsten per aktie i det närmaste oförändrad, eller 2:90, beroende på en högre skattebelastning. Den föreslagna utdelningen på 1:20 per aktie var väntad sedan bolaget så sent som i fjärde kvartalet lättat på balansräkningen och gjort en engångsutdelning på 5 kronor per aktie.

Dibs har en väl genomtänkt affärsmodell där 90 procent av intäkterna är av återkommande karaktär, varv 60 procent från fasta abonnemangsavgifter som kunderna betalar, och resterande är intäkter baserade på kundernas omsättning. Tack vare denna fördelning anser sig bolaget ha bättre möjligheter än sina konkurrenter att hantera den prispress som förekommer på marknaden. Ytterligare en faktor som talar till Dibs fördel är att bolaget inte har några kopplingar till banksystemet medan flera av konkurrenterna är bankkontrollerade.

Snabb och hög tillväxt premieras på börsen och Dibs är långt ifrån någon billig aktie. Räknat på årets förväntade resultat runt 3:80 per aktie handlas Dibs till 18 gånger vinsten, men blickar vi ytterligare ett år framåt i tiden sjunker p/e-talet till 14,5 - allt förutsatt att tillväxttakten inte bryts eller att lönsamheten försämras.

Dibs har så här långt haft en fantastisk utveckling och inget tyder på att ett trendbrott skulle vara nära förestående. Tvärtom visar e-handeln en stadig tillväxttakt, samtidigt som nya betallösningar över Internet ökar efterfrågan på Dibs tjänster. Mot den bakgrunden går det att trots den höga värderingen utfärda en köprekommendation

---

Den här analysen publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan, nummer 10 den 8 mars 2010. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.