De senaste fem åren har vi haft två dåliga börsår. Först hade vi katastrofåret 2008 då Stockholmsbörsen gick ned med nästan 40 procent, sedan hade vi 2011 då börsen gick med drygt 13 procent. Som grupp tappade de breda Sverigefonderna lika mycket som börsen under 2008 och drygt 16 procent under 2011.
Men inte Carnegie Select. Fondens värdeorienterade förvaltare, Simon Blecher, slutade 2008 på minus 30 procent och 2011 på minus 8 procent.
Men den stora skillnaden mot andra fonder som också lyckades hålla emot under nedgångarna är att Simon Blecher hänger med upp när börsen vänder igen.
Under 2009 gick börsen starkt, drygt 48,5 procent, och Carnegie Sverige Select hängde med och steg nästan 50 procent. Samma sak under 2012, börsen steg med drygt 16 procent. Simon Blecher lyckades gasa förbi och slutade på drygt 18 procent.
Man kan tycka att skillnaderna är små för varje år, men med ränta på ränta-effekten blir det stora tal efter några år. De senaste fem åren har Carnegie Sverige Select stigit med 45 procent, motsvarande siffra för gruppen breda Sverigefonder ligger på 15 procent. Även de senaste tre åren utklassar fonden konkurrenterna, 39 procent jämfört med konkurrentgruppens 21 procent.
En annan, minst lika viktig, del är att risken på detta sätt hålls nere. I Simon Blechers fall har vi beräknat risken, de senaste fem åren, till drygt 19 procent, och till drygt 13 procent de senaste tre åren. Snittet för gruppen ligger på knappt 23 procent och drygt 17 procent.
Kombinationen hög avkastning och låg risk är det bästa en fondförvaltare kan uppvisa. Det är också en av anledningarna till varför Carnegie Sverige Select mer eller mindre har prenumererat på högsta betyg hos Morningstar sedan starten 2007.
Carnegie Sverige Select är en specialfond med friare placeringsregler. Ett enskilt innehav kan utgöra upp till 30 procent av fondförmögenheten vilket skiljer sig från vanliga fonder där innehavet aldrig får överstiga 10 procent. Fonden placerar i de 10 till 15 aktier som Simon Blecher anser är allra mest intressanta. På pappret borde det ge upphov till högre risk, men så har utfallet inte blivit. Även det är unikt, och ytterligare ett bevis på Simon Blechers skicklighet att välja russinen ur kakan.
I senaste rapporten framgår det att H&M, Investor och Volvo är fondens tre största innehav och utgör knappt 10 procent vardera av fondens kapital.
Placera.nu skrev en analys för knappt ett år sedan, då satte vi rekommendationen köp. Vi ser ingen anledning att inte upprepa den idag. Carnegie Sverige Select har det mesta en fondsparare kan önska sig, förutom ett par saker. Den fasta förvaltningsavgiften är låg, 0,75 procent. Sedan tillkommer en rörlig avgift på 20 procent på den delen av avkastningen som överstiger räntan på 30 dagars statsskuldväxlar plus 3 procentenheter.
För ett år sedan kritiserade vi Carnegie för att fonden var månadshandlad. Sedan dess har de ändrat periodiciteten, och nu är den veckohandlad. Ett steg i rätt riktning.
Placera.nu har två saker kvar på önskelistan. Den ena är att Carnegie släpper fonden på olika fondplattformar som Avanza och Nordnet. Idag måste man vara kund hos Carnegie för att kunna köpa den. Den andra önskningen är att de sänker investeringsnivån. Idag är minsta investering 250 000 kronor. Det är alldeles för mycket anser placera.nu.
Men det ser mörkt ut på den fronten.
"Vi vill hålla den lite exklusiv och har inga planer på att släppa den på några plattformer eller sänka investeringsnivåerna. På plattformarna erbjuder vi Carnegie Sverigefond som även den förvaltas av Simon Blecher", säger Hans Hedstöm, vd för Carnegie Fonder.