Dibs, som är ledande i Norden på säkra betaltjänster via Internet, arbetar på en marknad som trendmässigt ökar med 10-15 procent. Men även om e-handeln växer så det knakar utgör den fortfarande bara en bråkdel av den totala konsumtionen, vilket innebär att expansionsutrymmet för ett företag som Dibs är mycket stort.
Under första halvåret ökade Dibs omsättning med 16 procent, valutajusterat. I lokala valutor var tillväxten 21 procent, vilket är aningen högre än koncernmålet. Även resultatmässigt fortsatte bolaget att imponera med en rörelsemarginal på 30 procent och en vinst som ökade med 21 procent till 1:70 per aktie. Märk väl att resultatet inkluderar kostnader för bolagets produktutveckling.
Mest imponerande är kanske trots allt att antalet nya kunder ökade med drygt 40 procent under första halvåret och att transaktionsvärdet steg med 23 procent. Eftersom Dibs tar betalt per transaktion har kundtillströmningen stor betydelse. Även om många av de nya kunderna är relativt små visar erfarenheten att det i denna grupp finns flera som kommer att växa till sig och ge ökade intäkter framöver.
Dibs hade en fantastisk kursutveckling under 2009, men i år har aktien rört sig sidledes i ett intervall mellan 64 och 74 kronor. Vetskapen om att valutautvecklingen dämpar tillväxttakten kan delvis förklara varför aktien har tappat styrfart - drygt 40 procent av bolagets omsättning genereras i Danmark, vars valuta försvagats markant under året. Samtidigt är Dibs värdering av förklarliga skäl hög. P/e 20 för ett tillväxtföretag med ljusa framtidsutsikter är dock försvarbart för den som är långsiktig och tror på bolagets affärsidé.
Till bilden hör att Dibs är långt ifrån ensamt på marknaden för betaltjänster. Det finns gott om konkurrenter och det pågår en konsolidering inom branschen. Dibs, som har en mycket stark balansräkning och 43 Mkr i kassan, har goda möjligheter att höja tillväxttakten genom förvärv. Men bolaget kan naturligtvis också ses som en potentiell uppköpskandidat och i ett sådant läge lär prislappen bli betydligt högre än dagens.
---
Den här analysen publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan, nummer 42 den 18 oktober 2010. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här.