Snål värdering av ett generöst Marimekko

Modebolaget Marimekko har släpat efter index till följd av vikande export. Men nu biter bolagets besparingar och såväl värdering som utdelning lockar.


11 december, 2009

Marimekko är ett

av Finlands internationellt mest kända varumärken vid sidan av Nokia. Bolaget grundades 1951 av Armi och Viljo Ratia och öppnade den första butiken utanför hemlandets gränser i Sverige 1960. Men trots ökad internationell popularitet genom åren kommer nästan tre fjärdedelar av den totala omsättningen på 775 Mkr fortfarande från hemlandet. På senare år har dock tillväxten i Finland stannat av och istället är det exportförsäljningen som drivit på tillväxten, med Sverige, USA, Danmark, Japan, Norge och Tyskland som viktigaste exportländer. Satsningen på exportförsäljning är strategiskt viktigt för att bredda kundbasen och fortsätta växa ytterligare.

De övriga nordiska

länderna står för ungefär 10 procent av intäkterna. Resterande 15 procent är rätt så jämnt fördelade över Europa, USA och resterande del av världen (främst Japan). Idag har Marimekko 23 egna butiker i Finland, en i Stockholm, en i Frankfurt, en i London och fem nyöppnade i Japan. Resten av försäljningen går via en mängd olika distributörer världen runt. Bolaget noterades på Helsingforsbörsen 1999 och sysselsätter idag runt 400 personer.

Marimekko är

alltså med svenska mått mätt ett ganska litet bolag inom designoch modebranschen. Bolagets produkter är kända för hög kvalitet och de ligger oftast i det övre prissegmentet. Marimekko växte med drygt 20 procent per år i början av 2000- talet, då bolaget surfade på en 70-tals nostalgivåg i modebranschen. Därefter har tillväxten stagnerat, främst på grund av hård konkurrens och svag produktutveckling. För att få bukt med detta försöker ledningen stärka varumärket internationellt och ifjol lanserade bolaget bland annat en kollektion tillsammans med H&M i cirka 30 länder. Marimekkoplagg har genom åren varit speciellt populära hos damer i övre medelåldern och strategin är att nå en bredare och yngre målgrupp på lite sikt.

Koncernen delar

in verksamheten i tre affärsområden; kläder, heminredning samt väskor- och accessoarer, vilket kan kännas väl spretigt. Dock har det hittills gått rätt bra att kombinera dessa till en väl fungerande enhet. Kläder och Heminredning står för vardera 40 procent av intäkterna och Väskor- och accessoarer för resterande 20 procenten. Men det senaste året har detaljhandelsmarknaden varit väldigt svag i framförallt Finland, men även på de övriga marknader som Marimekko verkar i. Lågkonjunkturen har slagit hårt mot många konsumentbolag och Marimekko är inget undantag, det gäller i synnerhet då produkterna tillhör den övre prisklassen jämfört med kedjor som H&M, Kappahl och Zara.

Det gör givetvis

verksamheten extra konjunkturkänslig, men under 2008 ökade faktiskt omsättningen med 5 procent, vilket är starkt med tanke på den svaga marknaden. Nettovinsten minskade med 4,4 procent till 78 Mkr (81). Men hittills i år har det gått klart sämre med en omsättning som fallit med 12 procent till 545 Mkr (620). Nedgången är lika stor inom de tre affärsområdena och även geografiskt sett så ligger nedgången procentuellt sett på samma nivåer. Vinsten per aktie har halverats och uppgår under de första nio månaderna till 3,9 kronor (7,9).

Marimekko har dock

vidtagit åtgärder för att anpassa kostnadskostymen till rådande marknadsläge. Därtill har kassaflödet stärkts via lagerjusteringar och en minskad investeringstakt under året. Positivt är också att det tredje kvartalet var något bättre rent efterfrågemässigt för bolaget, framförallt på hemmamarknaden Finland. Än har man inte sett en direkt vändning på marknaden, men VD:n och tillika storägaren Mika Ihamuotila, som kom in i Marimekko efter att ha köpt den finska modegurun Kirsti Paakkanens aktieandel förra året, andas ändå en viss optimism inför det som komma skall och har en stor tilltro till exportförsäljningen som ska driva tillväxttåget framöver.

Aktien har det senaste

året kraftigt underpresterat relativt Helsingforsbörsen och endast stigit med 14 procent, ungefär hälften så mycket som index. Investerarna har varit snabba med att handla ner aktien i takt med att lågkonjunkturen förstärkts och exportsiffrorna kommit in sämre än väntat under året. Snittprognoserna enligt databasen factset ligger på en vinst omkring 0,6 euro i år, och drygt 0,75 euro 2010. Till dagskurs 10 euro blir p/e-talet 16,5 för 2009 och 13 för 2010. Balansräkningen är stark med en nettokassa på 65 Mkr och Ev/ebit ligger under 10 givet nästa års vinstprognos. Ledningen har dessutom historiskt varit generös med utdelningar och målet är att dela ut hälften av vinsten per aktie årligen. I år lär direktavkastningen hamna någonstans omkring 4 procent.

Sammantaget är vi

positiva till Marimekkos planera att öka exportandelen och det är starkt att visa vinster under hela lågkonjunkturen med tanke på bolagets utsatta marknadsposition. Därtill är värderingen låg jämfört med klädaktierna på Stockholmsbörsen som har uppvärderats kraftigt under 2009 och utdelningen är helt okej. Marimekko är därför ett bra relativcase i sektorn. Vi sätter Köp.

---Den här artikeln publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan nr 50 måndagen den 7 december 2009. Vill du prenumerera på Börsveckan, klicka här.

Ämnen i artikeln

Marimekko

Senast

13,22

1 dag %

2,64%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,07%

Senast

2 544,04

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.