VRG på offensiven lockar

Om allt går som tänkt har VRG ökat antalet butiker med nästan 30 procent över sommaren. Det borgar för ett bra vinstlyft nästa år och på våra prognoser ser aktien billig ut.


28 augusti, 2013

Väsk- och accessoarkedjan Venue Retail Group har haft en hektisk sommar. Åtta nya butiker har öppnats och i måndags meddelades dessutom förvärvet av svenska konkurrenten Deco Bags.

Efter att ha ägnat några år till att rensa i butiksbeståndet har nu VRG tydligt trampat på tillväxtgasen igen och Deco Bags tillför 27 egna butiker i bra citylägen och i köpcentrum.

Prislappen är preliminärt 54 miljoner kronor och köpet är villkorat av att tillräckligt många av hyrekontrakten kan tas över. Butikerna konverteras sedan till VRG:s koncept.

VRG:s vd Susanne Börjesson är dock säker på att affären kommer att innebära en omsättning för koncernen på över en miljard kronor under nästa räkenskapsår, som börjar i september. På rullande tolv månader omsätter VRG själva 836 Mkr och Deco Bags omsatte i fjol 108 Mkr, så det låter som en rimlig prognos.

Vid utgången av VRG:s tredje kvartal hade bolaget totalt 121 egna butiker. Kontrakt fanns då på ytterligare åtta butiker som skulle öppnas under innevarande, fjärde, kvartalet. Om det har gått enligt plan kommer VRG att totalt under räkenskapsåret 2012/2013 ha öppnat 15 nya butiker, en ökning på nära 10 procent.

Det är framför allt Accentkedjan som står i fokus för VRG:s expansionsplaner. Accent är den svenska delen av affärsområdet Accessoarer där även ett norskt ben finns: Morriskedjan. Accent och Morris säljer resväskor, handskar, halsdukar, hattar, plånböcker och andra accessoarer. Morris är marknadsledare i Norge medan Accent inte har samma starka position i Sverige.

Morriskedjan bestod vid utgången av det tredje kvartalet av 59 butiker medan Accent hade 47 stycken. Med tanke på att den svenska accessoarmarknaden är större än den norska känns det naturligt att VRG valt att fokusera sina tillväxtambitioner huvudsakligen mot Accent-kedjan.

Långsiktigt har bolaget tidigare sagt sig se ett utrymme för ytterligare 20-30 Accentbutiker på den svenska marknaden. Skulle samtliga 27 Deco Bags-butiker omvandlas till Accentbutiker har det målet redan uppnåtts.

Förutom affärsområdet Accessoarer finns i VRG-koncernen även affärsområdet Rizzo som säljer skor- och accessoarer i ett högre prissegment. Rizzo-kedjan hade vid utgången av tredje kvartalet 15 butiker i Sverige, Norge och Finland.

Under räkenskapsårets tre första kvartal har Rizzo svarat för 30 procent av intäkterna medan Accessoarer stått för 70 procent. Sett till rörelseresultatet har Rizzo svarat för 35 procent och Accessoarer för 65 procent.

Geografiskt svarar den svenska marknaden för 56 procent av intäkterna, den norska för 43 procent och den finska för 1 procent.

VRG har en lång och på senare tid mycket brokig historia. Redan vid förra sekelskiftet började Jonas Petter Wedin sälja skor i ångermanländska Nyland. Därefter kan vi spola fram cirka 100 år till 1997 då bolaget Wedins via en radda olika ägarhänder slutligen hamnade på börsen. En köpfest vidtog kring millennieskiftet då bland annat kedjan Handskmakaren förvärvades.

När så konjunkturen vek nedåt i början av 2000-talet började problemen hopa sig för Wedins. Svag lönsamhet, felsatsningar, dyra förvärv och en allmän cirkus i ledningen ledde till förluster på över en miljard och sex vd-byten på lika många år. I ett av de många försöken att få ordning på verksamheten såldes bland annat Wedins-delen av koncernen år 2008.

När nuvarande vd Susanne Börjesson tog över 2009 var bolaget fortfarande inne i en kraftigt negativ spiral. Hon har dock ryckt upp verksamheten på ett imponerande sätt via tuffa besparingar, men även med ett nytt och tydligare tänk kring hela verksamheten.

Efter att ha rensat och sparat i några år är nu VRG åter lönsamt och i fjol fick aktieägarna även utdelning igen för första gången i mannaminne.

Sedan ett drygt år tillbaka är tillväxt åter i fokus och det brukar kortsiktigt kunna ha negativa konsekvenser för lönsamheten. Att öppna nya butiker kostar pengar och det tar tid innan de når lönsamhet vilket tynger marginalerna. I räkenskapsårets tredje kvartal, som säsongsmässigt är det svagaste på året, ökade också förlusten före skatt till -10,9 Mkr från en vinst på 0,3 Mkr i fjol.

Nya butiker och investeringar i personalutbildning är en orsak till resultatförsämringen. Negativa valutaeffekter från en starkare norsk krona har dock också påverkat resultatet jämfört med i fjol.

VRG uppskattar effekten på resultatet (före av- och nedskrivningar) till drygt 7 Mkr. Resultatet före av- och nedskrivningar landade på -6,0 Mkr så det hade varit positivt utan valutaeffekterna.

Det fjärde kvartalet, perioden juni till augusti, kommer att belastas av ett stort antal butiksöppningar. Vi räknar med att räkenskapsåret kommer att summera till en försäljning strax under 850 Mkr och att resultatet landar i trakterna av 30 Mkr. Per aktie blir det cirka 3,50 kronor.

Med fler butiker och förhoppningsvis en bättre efterfrågan, plus tillskottet av drygt 100 Mkr från Deco Bags gör omsättningen nästa räkenskapsår landa en bit över miljardstrecket. Med lite bättre lönsamhet än i år bör resultatet kunna lyfta till en bit över 50 Mkr. Per aktie blir det cirka 6,40 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 12,3 respektive 6,7. Bibehåller VRG fjolårets utdelning på 1,50 kronor även för innevarande räkenskapsår ger det en direktavkastning på 3,5 procent. Infrias vår prognos för nästa räkenskapsår lär utdelningen höjas till minst 2,0 kronor vilket ger 4,7 procent.

VRG har verkligen gått på offensiven över sommaren med många butiksöppningar och nu även köpet av Deco Bag. På kort sikt öppnar det risken för lönsamhetsbesvikelser, men på lite längre sikt skapar det också möjligheter för god vinsttillväxt.

Dagens värdering är allt för låg, inte minst med tanke på den hyggliga direktavkastningen, och kompenserar väl för en lite ökad risk.

Vi ser fortsatt VRG som köpvärd.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.