All utlåning tvingas in i banksektorn
Han kallar förändringen "drastisk" och berättar att Lagen om Viss verksamhet med Konsumentkrediter (LVK), som hittills reglerat aktörerna inom snabblån, upphävdes vid halvårsskiftet. Därefter har bolagen drygt år på sig att ansöka om banktillstånd, eller att hitta en annan form av exit.
"Förändringen tar sikte på LVK-bolag som lånar ut i eget namn. Syftet är att sådan utlåning ska omfattas av banktillstånd och därmed regleras av LBF. I dag finns omkring 60 bolag med tillstånd enligt LVK som behöver anpassa sig till den nya ordningen”, säger Tidesten.
Totalt omsätter LVK-sektorn runt 3,7 mdr kronor, med hög koncentration: Lendo, Riverty, Enklare, Prioritet Finans och Thorn står för 46% av marknaden.
Större bolag - inte nödvändigtvis bara de fem ovan nämnda - tror Tidesten har en möjlighet att söka tillstånd och uppfylla de avsevärt högre krav som ställs på bolag som regleras av Lagen om bank och Finansieringsrörelse (LBF).
"Andra delar av sektorn, småaktörerna, kommer att få svårt att uppfylla kraven. Där kan vi kan vänta oss en konsolidering" säger han.
Skillnaderna på tillsyn mellan LVK och LBF kallar han "enorma", inom alltifrån riskhantering till kreditprövning.
LVK-regelverket har inneburit en relativt lätt tillsynsmässig börda för bolagen, med begränsade krav på exempelvis intern styrning, riskhantering och kapitalkrav. Under LBF ställs däremot höga krav på alltifrån internkontroll till rapportering, regelefterlevnad och ansvarig riskfunktion.
"Det innebär att företag som vill fortsätta bedriva utlåning under det nya regelverket behöver genomgå stora organisatoriska och strukturella förändringar, något som kräver både resurser och tid", säger Tidesten.