Vänner inte eviga - däremot intressen
EU har blivit en ”regulatorisk supermakt” med ideologiska förtecken. Det är föga hjälpsamt under rådande förhållanden. En mer transaktionell och pragmatisk ansats vore mer ändamålsenlig. Under stora delar av efterkrigstiden tjänade det Sverige väl. Vår vapenexport och säkerhetsarrangemang under kalla kriget är illustrerande.
Ibland måste man svälja ideologisk stolthet och kliva av sina höga hästar. Oavsett hur Europa agerar kommer Kina vara en global maktfaktor under överskådlig framtid. Handel och investeringar är centrala beståndsdelar i det förhållandet.
Under lång tid överfördes teknologi och kunskap från Europa till Kina via samägda dotterbolag. Om kinesiska företag framöver vill etablera sig i Europa borde det ske på liknande villkor. Inom många områden har Kina kommit lägre än vi. Partnerskap är tvåsidiga, men det betyder inte att vi skall vara naiva eller godtrogna.
Europa är sårbart på flera fronter. Det behöver inte vara bestående. Gud hjälper de som hjälper sig själva.
Det påbörjade reformarbetet måste fortgå med kraft och tempo. Det kommer innebära både uppoffringar och kompromisser gentemot Kina och USA. Allianser och partnerskap är viktiga att bygga och bibehålla, men både Sverige och Europa bör agera utifrån egenintresse.
För att låna politikern Lord Palmerstons välkända formulering från brittiska underhuset 1852: vi har varken eviga vänner eller eviga fiender – endast eviga intressen.
Martin Boldt-Christmas är analytiker med fokus på makro och globala marknader. Han arbetar idag med investeringar och har tidigare jobbat på investmentbanker och med riskkapital i Hongkong och London. Här hittar du alla hans Afv-krönikor.
Detta är en krönika från en fristående kolumnist. Analys och ställningstagande är skribentens.