Mats Odell säger att reavinstskattens utformning och dubbelbeskattningen måste utredas innan regeringen kan ta några beslut.
"Men jag har i flera sammanhang ställt mig bakom tanken att likställa beskattningen för privata och institutionella ägare, och att vi inte ska ge svenska ägare sämre skattemässiga villkor än utländska. I detta ligger givetvis att se över reavinstskattens utformning liksom skatten på utdelningar, det vill säga dubbelbeskattningen av aktier."
Den förra finansmarknadsministern Sven-Erik Österberg bjöd i början av året in representanter för finansbranschen till ett rundabordsamtal omkring vad Finansplats Stockholm behöver för att utvecklas. Mötet resulterade bland annat i att regeringen tillsatte ett finansmarknadsråd under ledning av Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden. Rådets uppgift är att följa utvecklingen på finansmarknaden och ge regeringen råd i strategiska frågor.
Hur kommer du att fortsätta din företrädares arbete för att utveckla
Finansplats Stockholm?"Jag kommer att ha aktiv och fortlöpande kontakt såväl med departementets eget finansmarknadsråd som med det samarbete som bedrivs lokalt för att lyfta fram Stockholm som finansiellt centrum."
Mats Odell säger att han tror att Stockholm har goda möjligheter att bli en ledande finansiell handelsplats i Europa, i nivå med Frankfurt eller Paris.
"På kort sikt måste vi identifiera vilka hindrande faktorer som finns i Sverige i dag för att möjliggöra denna utveckling både när det gäller lagstiftning och skattefrågor. Därefter måste vi se till att undanröja dessa hinder så snart som möjligt. "
Mats Odell är själv både aktie- och fondsparare. I portföljen, som är värd nästan 300 000 kronor, finns såväl svenska som utländska fonder och Ericsson.