"Sverige levererar inte"

Årets löneavtal är för generöst tycker Företagarnas Gûnther Mårder, som framhäver att svensk produktivitet inte ökar snabbare än i andra länder samtidigt som exporten växer mindre än världshandeln.

placera-Mårder.jpg

4 juli, 2016

Brexit överraskade såväl företagsföreträdare som fackförbund och politiker, men för svensk del kan ett brittiskt utträde ur EU ge fördelar när företag vill ha tillträde till EU.

Det framkom vid ett seminarium anordnat av Unionen i Visby på måndagen.

Irene Wennemo, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, sade att företag som behöver tillträde till EU kan se Sverige som en attraktiv plats.

Günther Mårder, Företagarna, konstaterade att ett brittiskt utträde kommer att få konsekvenser.

"Ser vi ett samarbete i Europa som splittras så kan det inte bli positivt. Men vi skulle kunna gynnas av det, även om det känns lite hemskt att säga det nu", sade han och pekade bland annat på att de svenska finanserna gynnas av att staten kan låna till så extremt låg ränta på tio år.

Beträffande årets löneavtal tyckte Günther Mårder att märket, 2,2 procent, hamnade för högt.

"Våra löner kan inte stiga mer än omvärldens, tyvärr stiger inte vår produktivitet mer än andra länders och dessutom har vi väldigt låg inflation", sade han och påpekade att mätt i BNP per capita står Sverige och stampar på samma nivå de senaste tio åren, samtidigt som exporten växer mindre än världshandeln, "vi levererar inte".

Unionens ordförande Martin Linder sade att de har som ambition att "träffa så rätt som möjligt, vi tycker vi har gjort det den här gången". Han pekade på löneavtal som träffats i Tyskland och sade att "hamnar vi fel drabbar det våra företag och då tappar vi i konkurrenskraft".

Irene Wennemo tog upp överhettningen i byggsektorn och sade att hon var imponerad över att "vi klarade att hålla märket".

"Det handlar väldigt mycket om att vi har fri rörlighet i Europa, hittar man inte byggarbetare här gör man det på annat håll. Jag tror att vi påverkas av att vi har väldigt många nya på arbetsmarknaden, unga och nyanlända samtidigt som 40-talisterna går i pension", sade hon.

Günther Mårder noterade att stora grupper av företag, speciellt små, nystartade, valt att inte ha kollektivavtal eftersom de inte tycker detta tillför något värde och Martin Linder, Unionen, svarade med att säga att de ser som sin uppgift att utveckla modellen med kollektivavtal.

Han såg det som ett problem om allt större del av företag står utanför och att det kan inte bli så att det blir en ensidighet, det måste grundas på att fria fackföreningar har rätt att sluta avtal.

Günter Mårders förslag är fler alternativ till kollektivavtalen, som ett kollektivavtal "light", för att locka in företag.

Enligt Jens Spendrup, tidigare Svenskt Näringsliv, måste fler i Sverige vilja bli företagare och då måste vi ha ett bra företagsklimat. Han kritiserade dagens "skyhöga kapitalskatter" och sade att alla människor ska ha ett jobb så att de får en lön att leva på.

Irene Wennemo var inte så oroad över företagsklimatet och hänvisade till att Sverige i de flesta rankningar ligger vi högt, men sade att hon förstår att det kan vara problematiskt för små företag med kollektivavtal på 50 sidor.

Hon oroas över tal om låga löner som sedan fylls på med bidrag så att människor får en inkomst de kan leva på, ett system som finns i Storbritannien.

"Det är detta som har bidragit till Brexit, genom att den lett till kritik mot invandrare och gett en grogrund för främlingsfientlighet", sade Irene Wennemo.

Hon tycker sänkt skatt på arbete är "mycket dåligt", eftersom det betyder att andra i skattekollektivet får stå för notan för andra förmåner. Hon tillade att för RUT-avdragen har regeringen gjort bedömningen att göra det, eftersom de ser att detta är bra på andra sätt, som att göra fler svarta jobb vita.

Günter Mårder ville att politikerna bör göra det billigt att köpa in hjälp på alla områden där vi i dag har en "gör-det-själv-kultur", medan Jens Spendrup ville se mer avregleringar.

"På alla marknader där politiker har inflytande har vi brist, bostadsmarknaden är bara ett exempel, pilsner är det aldrig brist på. Avreglerar vi kommer det att lösa sig, annars inte", sade han.

Vid seminariet presenterade Lars Jagrén, chefekonom på Unionen, en snabbenkät som Unionen gjort bland sina medlemmar efter Brexit och den visade att avsevärt fler sade att läget förbättrats än att det försämrats, trots Brexit, och i industrin var det lite bättre än genomsnittet.

"Allmänt sett är det en ljus bild, men förra sommarens oro över Grexit har ersatts av Brexit", sade Lars Jagrén, som tillade att företagens matchningsproblem har ökat.

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.