Föga hopp om Axlon

Aktieanalys från börsveckan Axlon på First North och med vd Peter Fischer, är en uppstickare som konkurrerar med Cashguard inom kontanthanteringssystem. Det ser tyvärr inte lovande ut.

Med ett kursfall på 70 procent ifjol har förhoppningsbolaget Axlon inte varit något glädjeämne. Intresset för att teckna i höstens nyemission i Axlon var också ljumt. Bara 73 procent av emissionen tecknades och bolaget fick in 41 Mkr. I nuvarande takt bränner Axlon runt 30 Mkr på årsbasis. Kassan på 48 Mkr verkar alltså räcka under 2008 men längre fram väntar fler nyemissioner.

Axlons grundare Sven-Aage Bengtson deltog inte i nyemissionen och i början av året lämnade han bolagets styrelse av åldersskäl. Störste ägare är numera riskkapitalbolaget Verdane Capital.

Axlons verksamhet är uppdelad i affärsområdena Axlon och HGL. Fokus i koncernen ligger på Axlon med det slutna kontantanthanteringssystemet AxlonRS, som är en konkurrent till bland andra Cashguard. Även om företrädare för Axlon är snabba att förklara systemets överlägsenhet, verkar fördelarna i stort sett vara desamma som med konkurrenternas system: bättre säkerhet och effektivare kassahantering.

Axlon berömmer sig om att ha ett system som integrerar säkerheten i flera led före och efter själva kassadisken, vilket kan tänkas öka nyttan av en investering. Verksamheten har 14 anställda som utvecklar, säljer och installerar AxlonRS. Dotterbolaget HGL som sysslar med kontraktstillverkning av komponenter känns som en främmande fågel i sammanhanget. HGL är i jämförelse med övriga Axlon en jätte med 300 anställda i fabriken i Kina. Axlon förvärvade HGL hösten 2006 för att HGL ska tillverka komponenterna till AxlonRS. Möjligen kan man vara cynisk och se HGL-köpet som ett billigt sätt att dupera småsparare till att tro att Axlon nått en högre mognad och omsättning än vad som är fallet.

AxlonRS är efter cirka sex års utveckling färdigt att säljas i större volymer. Närmast ligger att få upp kännedomen om systemet samt bygga upp en marknadsorganisation. Axlon inriktar sig på mindre installationer av systemet som ska fungera som skyltfönster. Försäljning av systemet till enstaka djursjukhus och tobaksaffärer indikerar dock att det inte är några stora pengar som kommer göras i den nuvarande fasen för bolaget. Det första större avtalet på AxlonRS kom i november 2007. Det är ett ramavtal med närlivsbutikskedjan Direkten med 180 butiker. Ett separat avtal måste dock slutas direkt med varje butiksägare, så mycket av försäljningsarbetet återstår. AxlonRS kostar runt 100 000 kr per system vilket innebär att avtalet maximalt kan komma att ge runt 18 Mkr.

Axlon har till skillnad från konkurrenten Cashguard valt att göra det mesta själva inom företaget, från utveckling till produktion och försäljning. På sikt ger detta möjligheter till bättre marginaler, ett område där Cashguard alltid haft problem. I framtiden ser dock Axlon att den stora potentialen finns i utlandsförsäljning. Utlandsmarknaderna kommer antagligen att bearbetas via partneravtal. Man är också öppen för att vara underleverantör till bredare butiksleverantörer, som i sin tur sätter sin etikett på systemet. Försäljning via partners kan även bli aktuellt i Sverige.

I dagsläget kommer i princip alla koncernens intäkter från dotterbolaget HGL och komponenttillverkningen. HGL fick så sent som i förra veckan ett stort avtal som kommer att ge runt 10 Mkr per år i fem år. Det innebär att HGL bör kunna omsätta cirka 60 Mkr under 2008. Att vara komponentunderleverantör och kontraktstillverkare som HGL är att ständigt kämpa med låga marginaler och hög risk. HGL:s litenhet och svaga resultat motiverar en ytterligare rabatt. HGL är helt enkelt inte värt så värst många miljoner, gissningsvis cirka 15 Mkr i bästa fall. Det stora värdet med HGL är om bolaget kan bidra till att göra Axlon RS till en starkare och mer lönsam produkt.

Vid dagens aktiekurs på 8 öre är Axlons börsvärde 70 Mkr. Efter emissionen har bolaget en nettokassa på 16 Mkr. Koncernen har också förlustavdrag på drygt 80 Mkr. Om man gör en riktigt optimistisk värdering så kan man tänka sig att Axlon om några år omsätter 200 Mkr fördelat 50/50 mellan HGL och AxlonRS. En rörelsemarginal på 10 procent vore en bedrift med tanke på HGL:s tuffa förutsättningar och hur svårt det har varit för Cashguard och Gunneboägda Safepay att tjäna pengar. Efter schablonskatt blir det då en vinst på 14 Mkr. Men helt säkert har aktieägarna fått stoppa in mycket mer pengar under resans gång, låt oss anta ytterligare 70 Mkr. Det ger ett slags hypotetiskt p/e-tal på 10 om det går riktigt bra för AxlonRS. Det är inte bra nog.

Jokern är tillväxten, som i den bästa av världar skulle kunna bli nästan tresiffrig för AxlonRS under många år framöver. Man kan också fantisera om högre marginaler, förutsatt att Axlon hittar den perfekta säljmodellen för AxlonRS där man slipper prispress och samtidigt når skalfördelar. Men tillbaka i verkligheten talar det mesta för att Axlon är ytterligare ett förhoppningsbolag i mängden. Vi väljer att sälja i stället för att leva på hoppet.

Patrick Bergström

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -