Upprensning bland favoritfonderna

Fondanalys  Placera Nu möblerar om bland favoritfonderna. Bland de Sverigefonder vi rekommenderar märks både bankfonder och fonder från fristående bolag. Bland nykomlingarna på listan finns två fonder från Swedbank Robur.

Efter goda förvaltningsresultat kvalar två fonder från Swedbank Robur in bland Placera Nu:s favoritfonder.

Den första fonden är Swedbank Robur Sverigefond MEGA som har långsiktigt har visat att de kan leverera god avkastning till balanserad risk. De senaste åren har avkastningen varit högre än konkurrenterna samtidigt som risken har varit lägre. Det är en bra kombination som motiverar en rekommendation.

Ytterligare en fördel är att fondens förvaltningsavgift är väldigt låg, endast 0,5 procent per år. Dock krävs det en investering på 1 miljon kronor för att slippa inavgiften på 5 procent för vanligt sparande. Men i PPM har inavgiften tagits bort, varför den passar bra där. Dessutom är förvaltningsarvodet ännu lägre i PPÅM, bara 0,2 procent per år.

Swedbank Robur Stella Sverige är en annan nykomling. Fonden är dessutom relativt ny och startade så sent som i maj förra året. Den har inte kommit med på långsiktiga egna meriter utan för att förvaltaren Ingemar Syréhn, som också förvaltar Megafonden, bevisligen är duktig.

Stella Sverige ska ses som en fond med lite högre risk där förvaltaren investerar i ett färre antal bolag. Hittills har förvaltningen fallit väldigt väl ut. De senaste sex månaderna kan förvaltaren stoltsera med att vara bästa Sverigefond, och sedan årsskiftet har fonden fallit betydligt mindre än börsen som helhet.

De senaste åren har Kaupthing Swedish Growth gått från klarhet till klarhet. Även om risken är högre än genomsnittet har det vägts upp av den goda avkastningen. Förvaltaren Krister Nilsson placerar sin fond som bästa breda Sverigefond både de senaste tre och fem åren. För det har Morningstar belönat den med fem stjärnor. Även om avkastningen sedan årsskiftet är lite sämre än snittet bedömer Placera Nu att en långsiktig placering är väl värd både pengarna och förvaltningsarvodet på 1,4 procent.

Carlson Sverige Koncis är också ny bland våra favoritfonder. Av fondens namn, Koncis, förstår man att den placerar i ett mindre antal aktier än vanliga aktiefonder, vanligtvis mellan 15 till 20 aktier. Förvaltaren, Christian Thålin, har lyckats pricka in rätt aktier de senaste åren och avkastningen har varit högre än genomsnittet samtidigt som han har lyckats öka risken. För det har han belönats med en uppgradering av Morningstar från fyra stjärnor, de senaste fem åren, till fem stjärnor, de senaste tre åren.

Skandia Småbolag Sverige är en småbolagsfond som sedan år 2000 förvaltas av Stefan Kopperud på DnB Nor. Även om fonden bara har en totaltrating på tre hos Morningstar så har det gått i rätt riktning. Femårsratingen är tre, men treårsratingen är fyra och Placera Nu tror på en ljus framtid. Sedan årsskiftet ligger fonden bra till och avkastningen de senaste tre åren har ökat i förhållande till konkurrenterna utan att risken har följt med upp.

Catella Institutionell Absolut Aktier är den sista nykomlingen bland våra svenska favoriter. Fonden startade vid årsskiftet 2004/2005 och de senaste tre åren har avkastningen varit högre än genomsnittet, samtidigt som förvaltaren Jonas Gustafsson har lyckats hålla risken under medelfonden. Det är ett skolboksexempel och vi premierar det, liksom Morningstar som har givit fonden en femstjärnig rating. Tyvärr riktar sig inte fonden mot privatpersoner och kräver en minsta investering på 10 miljoner kronor.

För att se fler favoritfonder, klicka här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 86,39 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -