Snålt utbud av globala indexfonder

Fondanalys Placera Nu fortsätter genomgång av indexfonder världen runt och turen har kommit till globala indexfonder. För svenska privatpersoner finns det bara två globala indexfonder att välja mellan, en från SPP och en från Danske Fonder. Se här vilken vi väljer.

Konkurrensen bland globala indexfonder är liten på den svenska markanden. Tre bolag erbjuder globala indexfonder. Vanguard har fem olika alternativ, men inget passar den svenska privatspararen. Alla har höga investeringsbelopp och är mer inriktade mot institutionella investerare. Alternativet med lägst investeringsbelopp, cirka 600 000 kronor, tar ut en årlig förvaltningsavgift på 0,5 procent. Det är lika mycket som Danske Fonder Global Index tar ut.

Det är först när man kommer upp till 30 miljoner kronor som man får lägre förvaltningskostnader än Danske Fonder och som Vanguard kan bli ett alternativ. Fonderna speglar samma index, MSCI Världsindex, som följer utvecklingen av cirka 300 av de största bolagen i världen. Viktig att komma ihåg är dock att indexet inte har någon exponering mot tillväxtmarknaderna utan bara världens utvecklade länder.

SPP Aktieindexfond Global Sustainability är den andra globala indexfonden som passar privatspararna. Den har en etisk inriktning i sina placeringar söker att efterlikna indexet Dow Jones Sustainability Group Index (DJSGI), och placerar inte i tobak, alkohol, spel eller krigsmateriel. Indexet består av 250 till 300 bolag i världens utvecklade länder, alltså inga tillväxtmarknader.

En nackdel med SPP:s fond är köpavgiften på 2 procent som de tar ut för allt sparande utanför försäkringssparande i SPP och i PPM. Antar man att fonderna presterar lika hög avkastning innan avgifter betyder det att SPP:s fond blir bättre först efter tio år, varför den passar för passivt långsiktigt sparande utanför SPP och PPM. Annars är Danske Fonder att föredra.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -