Välj billigaste indexfonden

Fondanalys Indexfonder vinner mark, det visar statistik från Fondbolagens förening. Placera.nu har gått igenom utbudet och det skiljer mycket mellan fondernas avgifter. Det finns pengar att tjäna på att välja rätt indexfond. Vi har listan.

Indexfonder är på rejäl frammarsch på den svenska marknaden. I veckan visade också statistik från fondbolagens förening att drygt hälften av nettoflödet till aktiefonder i år har gått till indexfonder, 12,9 miljarder kronor. Nu uppgår fondkapitalet i indexfonder till cirka 110 miljarder kronor, vilket är cirka 10 procent av kapitalet i aktiefonder.

Det ökade flödet till indexfonder har flera förklaringar. En är att de aktivt förvaltade fonderna inte har lyckats generera högre avkastning än indexfonderna. En annan är att utbudet av indexfonder har ökat, nu har även storbankerna billiga indexfonder.

Konkurrensen hårdnar alltså bland indexfonderna. Idag finns det drygt 150 olika att väja mellan. De är fördelade mellan 70 olika fondkategorier. Det ökade utbudet har lett till att det ofta finns flera indexfonder i samma kategori.

Fonderna skiljer sig åt både genom att ta ut olika avgifter och att följa olika index. I snitt kostar indexfonderna 0,57 procent per år.

Som placera.nu har skrivit många gånger tidigare anser vi att man ska välja den billigaste fonden om man bedömer att avkastningen kommer bli likvärdig. För att veta vilka indexfonder spararna ska välja har placera.nu jämfört alla fonder som följer samma index i de olika kategorierna.

Vi har valt att bara titta på de fonder som följer samma index i de vanligste fondkategorierna.

Bland Sverigefonderna finns det 18 indexfonder. De följer tre olika index. Den lättaste analysen är Sverigefonder som följer OMXS30-index, Stockholmsbörsens 30 största och mest omsatta bolag. Avanza Zero som har noll i avgift ger de övriga tuff konkurrens.

Sedan finns det nio Sverigefonder som följer det bredare indexet OMXSB-indexet som består av de 70 största och mest omsatta bolagen. Där kommer Nordnet Aktieindex Sverige ut bäst. Den kostar 0,29 procent per år, se tabell.,

Även antalet Europaindexfonder är stort, 17 stycken. De är uppdelade i antingen fonder som följer breda europaindex eller smalare euroindex. Bland de fonder som följer breda europaindex är MSCI Europaindex det vanligaste, sex fonder följer det. Av dem är Pictets fond billigast. Den kostar bara 0,3 procent per år. Men den kräver antingen att man investerar 100 000 euro eller så får man betala 5 procent i köpavgift, så för placera.nu går den bort.

Därnäst i kategorin står det mellan SEB:s och Vanguards fonder som båda kostar 0,4 procent. Placera.nu:s val faller på SEB Europe Index då Vangurads fond riktar sig till institutioner och minsta investering ligger kring miljonen.

I den smalare gruppen, de som följer Euro Stoxx 50 indexet, som består av de 50 största bolagen inom euroområdet, ligger Fidelity Euro STOXX 50 bäst till med en årlig avgift på 0,6 procent.

Den som önskar att kapitalet följer MSCI Världsindex har tre alternativ. Valet är enkelt, Danske Invest Global Index kostar 0,44 procent per år. Det är dock lite mer än Vanguards fond men återigen, den senare riktar sig bara till institutioner, se ovan.

Utbudet av amerikanska indexfonder är också hyggligt stort, tio stycken. De flesta fonderna följer antingen MSCI USA-index eller det mer välkända S&P 500-index.

I gruppen som följer MSCI USA-index är Handelsbanken MSCI USA Index mest köpvärd då den bara kostar 0,4 procent per år. Bland de som följer S&P 500 index ligger SPP Aktiefond USA klart bäst till med en årlig avgift på 0,2 procent.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Avanza Zero Köp 140,46 -
SEB Europa Indexnära C EUR - Lux Köp 37,60 -
Köp 860,14 -
Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK Köp 123,57 -
Storebrand USA A SEK Köp 103,27 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -