Varför har Avanza Zero slopat utdelningen?

Frågor & svar Hej, jag har inte riktigt hängt med de nya regler för fonder som gör att, till exempel fonden Avanza Zero inte längre ger någon utdelning. Kan ni berätta vad som har hänt och varför. David

REDAKTIONEN SVARAR: Hej David, att svenska fonder gav utdelning tidigare berodde på skattereglerna, som nu har ändrats. Fram tills 2012 gällde att svenska fonder hade en egen resultaträkning där de tog upp ränteintäkter, aktieutdelningar och en schablonintäkt på 1,5 procent av kapitalet som vinst. Den vinsten har de sedan delat ut till andelsägarna för att undvika att betala bolagsskatt, vilket ur deras perspektiv hade varit ett sämre alternativ.

Från och med i år återinvesteras utdelningspengarna i fonden istället. Pengarna försvinner alltså inte.

I gengäld kommer istället andelsägarna, det vill säga du och jag som sparare, att få ta upp en schablonintäkt på 0,4 procent av fondvärdet vid ingången av året i deklarationen. Den schablonintäkten kommer att tas upp i inkomstslaget kapital och beskattas med 30 procent.

Totalt sett anser vi att den nya fondskattelagen är fördelaktig för spararna, trots att en ny skatt införts direkt mot spararna. Den nya skatten gäller bara för vanligt fondsparande, oavsett om fonden är registrerad i Sverige eller utomlands. Om fonden ägs i schablonbeskattade sparformer, till exempel IPS, Kapitalförsäkring, Pensionsförsäkring eller den nya sparformen, ISK, betalar man inte den nya skatten.

Läs gärna även denna artikel om den nya fondskatten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -