Alecta fick guldsitsen - igen

Pension Alecta har valts ut till den åtråvärda rollen som icke-valsalternativ för två miljoner svenskars tjänstepensioner. Alecta kontrolleras av PTK och Svenskt Näringsliv. Det gör även valcentralen Collectum, som gav Alecta gulduppdraget.

Nu står det klart vilka bolag som blir valbara i tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän, ITP, efter den nya upphandlingen. Avtalsområdet omfattar nästan 2 miljoner svenskar.

Den som vill ha traditionell förvaltning av sitt tjänstepensionskapital, det vill säga där man överlåter förvaltningen till bolaget, kommer att kunna välja mellan Alecta, AMF, Folksam och Skandia.

Den som väljer fondförsäkring, där man själv väljer fonder att placera kapitalet i, får AMF, Danica, SEB, SPP och Swedbank att välja mellan.

Ett bolag har valts ut till att bli icke-valsalternativ, det vill säga där pengarna hamnar om inte spararen gör något val.  Att bli icke-valsalternativ är är en våt dröm för alla pensionsbolag. Statistik från valcentralen Collectum visar att 68 procent av alla sparare i ITP1 inte gjort något val alls, vilket betyder att det blir stora summor pengar att förvalta för bolaget som blir ickevals-alternativ.

Nu står det klart att det blir Alecta som får uppdraget att bli icke-valsaternativ. Alecta är ett ömsesidigt bolag som ägs av kunderna, men bolaget kontrolleras av Svenskt Näringsliv och PTK. Det har i media tidigare uppmärksammats hur PTK, Svenskt Näringliv och LO tar ut hundratals miljoner kronor från Alecta, AMF och Afa Försäkring. Enligt medieuppgifter ska uttagen tillsammans uppgå till över 1 miljard kronor på fem år i så kallade "informationsmedel".

Samtidigt som parterna kontrollerar försäkringsbolagen styr de också över upphandlingarna. Inom ITP-avtalet är det Collectum som väljer ut vilka bolag som ska bli valbara, ett bolag som arbetar på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK. Collectum är alltså det bolag som valt ut Alecta till att bli icke-valsalternativ. Alecta har fått uppdraget även tidigare år, vilket lett till ifrågasättande från främst andra bolag, men även från mediahåll. Hur oberoende är Collectum i upphandlingarna?

Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum, säger att alla bolag har deltagit i upphandlingen på lika villkor. Hon menar att Alecta helt enkelt hade den bästa produkten.

"I vår utvärdering har Alecta bedömts vara det bästa alternativet utifrån uppställda kriterier", säger Jenny Jeppson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -