Nya turer väntar i Northland

Aktiekommentar I morgon tisdag samlas Northlands nuvarande långivare för att säga ja eller nej till att släppa in nya obligationsägare. Det är långt ifrån säkert att de säger ja.

Nuvarande obligationsägare har lånat ut 370 miljoner dollar till Northland Resources. Enligt rekonstruktionsplanen skall fordringen omvandlas till en konvertibel som skall löpa med 4 procents ränta.

I den ursprungliga finansieringslösningen kan konvertibeln omvandlas till aktier mellan den 16 juli 2018 till och med år 2020. Konverteringskursen sattes till cirka 30 öre per aktie. Detta skulle ge 7,9 miljarder nya aktier, vilket skulle motsvara 80,5 procents ägarandel.

Men i det nya förslaget får de gamla obligationsägarna nöja sig med knappt 47 procents ägande.

Obligationen värderades, innan börsstoppet, till knappt 20 procent av det nominella värdet, det vill säga ca 74 miljoner dollar. Obligationen är i likhet med aktien noterad på Oslobörsen. Det innebär att man kan komma in i aktien till en kurs på cirka 6 öre, vilket kan jämföras med aktiekursen på drygt 40 öre innan börsstoppet.

Om jag hade varit rådgivare till de gamla obligationsägarna hade jag rekommenderat att sätta företaget i konkurs. Med det nya förslaget få nuvarande obligationsägare att få se sitt ägande i bolaget minska från 80,5 till 46,9 procent. Samtidigt som de nya obligationsägarna ökar sitt inflytande i styrelsen.

För det andra bör de gamla obligationsägarna vid en konkurs ha betydligt större chans att få tillbaka en större andel av pengarna än nuvarande 74 miljoner dollar. Ett skuldfritt företag med en stor och känd malmkropp med hög järnhalt samt en nybyggd gruvanläggning har självklart ett stort värde.

Nuvarande järnmalmspris ligger på cirka 110 dollar per ton med en nedåtgående trend. Nästa stödnivå finns på 103 dollar per ton. Företagets produktionskostnad ligger på 71 dollar per ton enligt bolaget, det vill säga man får ett ebitda-resultat på 39 dollar per ton vid nuvarande järnpris.

Om vi utgår från samma pris- och kostnadsbild samt en produktion på 3,5 miljoner ton för nästa år så får vi ett ebitda-resultat på cirka 900 miljoner kronor. Vid ett järnmalmspris på 100 dollar faller ebitda-resultatet till ca 650 miljoner kronor.

För ett skuldfritt företag kommer även resultatet efter skatt att vara positivt. Rimligtvis bör en konkursförvaltare kunna sälja företaget för mellan 2-3 miljarder kronor. Detta kan jämföras med nuvarande skulder till leverantörer och obligationsägare på omkring 3,3 miljarder kronor (vid utgången av februari 2013).

Det finns med andra ord allt förmånligare  skäl för de gamla obligationsägarna att inte godkänna det nya obligationslånet. Sannolikheten är mycket hög att man kommer ur investeringen på väsentligt bättre villkor vid en konkurs. Nuvarande aktieägare kommer dock att gå lottlösa.

Hur skall man se på LKAB:s inhopp i den nya obligationsemissionen? Min åsikt är att man inte skall överdriva betydelsen. Investeringen sker via riskkapitalbolaget Norrskenet där LKAB äger en tredjedel. Norrskenet skjuter till 25 miljoner dollar i det nya obligationslånet.

LKAB:s andel uppgår därmed till måttliga 8,3 miljoner dollar, vilket, efter utspädning, innebär att LKAB får en ägarandel på drygt 1 procent. Vi bedömer därmed att de inte har något industriellt intresse för Northland Resources. Den måttliga insatsen tyder på att ägaren, staten, tvingat LKAB att delta snarare än ett intresse från LKAB, det vill säga det handlar mer om regionalpolitik.

Hur skall man då se på Northlands vd  Karl-Axel Waplans roll? Min bedömning är att han inte kommer att sitta kvar om finansieringsplanerna slutgiltigt godkänns. Folksam skjuter även de till 25 miljoner dollar. Folksams vd Anders Sundström sa vid en intervju i förra veckan att "Karl-Axel Waplans sätt att informera har inte levt upp till förväntningarna. Hade bolaget varit noterat i Stockholm förväntar jag mig att Stockholmsbörsen hade varit långt mer tuffa mot bolaget."

Uttalandet kan inte ses på något annat sätt än ett löfte från Anders Sundström att ge Karl- Axel Waplan sparken.

Vår uppfattning är som tidigare, om aktien börjar handlas igen, att sälja. Om man av någon outgrundlig anledning vill ha ägande i bolaget är det väsentligt bättre att investera i den gamla obligationen som inom kort omvandlas till konvertibel, om rekonstruktionen fullföljs.

Vill du följa Northlands obligation på Oslobörsen, klicka här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -