Snipp, snapp, snut så var gruvsagan slut

Krönika Lappland Goldminers avlistas från Firth North i morgon, 3 april. Beskedet kommer kort efter beslutet att försätta gruvbolaget i konkurs.

Handeln i aktien på First North stoppades i fredags eftermiddag. På tisdagen försattes Lappland Goldminers AB och Lappland Goldminers Fäboliden AB i konkurs enligt ett beslut från Lycksele tingsrätt. Handeln i aktien kommer inte att starta igen före avlistningen, uppger First North.

Lappland Goldminers drömmar om guld går tillbaka till 1973 då ett malmblock med hög guldhalt påträffades i Lyckseleområdet. 15 år senare bildades Lappland Mineral HB i syfte att leda efter moderklyften till det guldförande blocket. Malmblock med guld hittades vid Norrån, sydost om Fäboliden i Lycksele.

1992 påträffades guldmineralisering i berghällen vid Fäboliden och fem år senare bildades Lappland Goldminers AB.

År 2001 gjordes en strategisk förändring i och med att bolaget skulle prospektera och utveckla projekten mot produktion i egen regi. Tre år senare beviljades bearbetningskoncession för Fäbolidens guldfyndighet.

I juni 2004 började bolagets aktier handlas Nya Marknaden. 2006 noterades aktien på OTC-listan i Oslo. 2007 köptes Northern Lion Corporations finska guldprojekt inklusive Haveri guldprojekt. En riktad emission tillförde bolaget 100 Mkr.

Året därpå köpte Lappland Goldminers guldgruvan Pahtavaara, anrikningsverk, inmutningar och koncessioner till ett pris av 3 miljoner euro. Bolaget köpte också Scan Minings kvarvarande gruvor och anrikningsverk för 40 Mkr. Via en riktad nyemission fick bolaget in 26 Mkr.

2009 var det dags för en riktad nyemissionpå 52 Mkr och en företrädesemission på 37 Mkr.

Under det fjärde kvartalet slog företaget produktionsrekord, mer än 200 kg guld producerades i finska Pahtavaara. 2010 var det dags att ge ut ett konvertibelt skuldebrevsom gav bolaget ytterligare 122 Mkr.

2011 genomfördes en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna på 78 Mkr. 2012 skrevs värdet på Haverifyndigheten ned med 69 Mkr och fyndigheten i Ersmarkberget med 83 Mkr.

Sista kvartalet 2012 levererade Pahtavaaragruvan 114 kilo guld. Andra kvartalet 2013 levererades 98 kilo guld efter produktionsstörningar.

I maj 2013 ansökte bolaget om rekonstruktion av Pahtavaaragruvan. Skulderna hade blivit för stora. En månad senare var det dags för att söka rekonstruktion av den svenska verksamheten.

Försöket att sälja guldprojektet Fäboliden misslyckas och i bokslutet för 2013 skrevs projektet ned till 0 kronor, innebärande en resultatsmäll på 179 Mkr. Det samlade nettoförlusten för 2013 blev 296 miljoner kronor och kontrollbalansräkning upprättades.

Efter att rekonstruktionen förlängts ett antal gånger föreslog bolaget i februari i år ett offentligt ackord kombinerat med kvittnings- och företrädesemissioner.  

I slutet av förra veckan meddelade styrelsen att man beslutat ansöka om konkurs.  Ackordsförslaget och efterföljande emissioner som skulle tillföra 40 Mkr förutsatte att guldproduktionen och kostnaderna i den finska verksamheten höll sig till planen. Guldhalterna sjönk dock rejält i februari och spräckte rekonstruktionsplanen.

Och i dag, onsdag, kom beskedet att aktien slängs ut från First North.

I slutet av mars 2006 betalades Lappland Goldminers aktie som högst i 750 kronor, omräknat för efterföljande emissioner. Räknat fram till det sista avslutet i fredags eftermiddag hade aktien fallit 99,5 procent från sin toppnotering.

Det är inte osannolikt att aktien kommer att noteras på någon mindre lista, trots att bolaget är i konkurs. Konstigare saker har hänt.

Och vem vet, kanske köper någon konkursboet och så uppstår verksamheten igen med friska pengar. Hoppet och andras pengar verkar vara det sista som överger en guldgrävare. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -