Europeiska stimulanser lockar

Fondanalys Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond.

En investering i en viss fond görs oftast för att man har en tro på att den marknad fonden investerar på har en gynnsam utvecklingspotential. Därför marknadsför fondbolag ofta fonder som har gått bra, det är nämligen lättare att övertyga fondspararna att köpa något som har uppvisat fina avkastningssiffror.

Betydligt svårare är det att vilja satsa på något som har gått ned. De flesta av oss människor har en mental spärr mot det. Men de riktigt framgångsrika gör ofta tvärtemot.

Just nu är det lätt att måla upp en mörk bild av Europa. Tillväxten tar inte fart, inflationen faller och centralbanken ser ut att vara handlingsförlamad. Samtidigt har vi krisen i Ukraina och den nya ”ryssfrossan” som ger vissa kalla kårar.

Därför kan det vara läge för just Europa nu, när det ser så mörkt ut. Trycket på den europeiska centralbanken att komma med stimulanser ökar dag för dag. De riskbenägna anser att det bara är en tidsfråga innan centralbanken lanserar ett nytt paket.

Placera har grävt bland de breda Europafonderna och funnit ytterligare en fond som vi sätter köprekommendation på. Det är UBS European Opportunity Unconstrained. Fonden förvaltas av Maximilian Anderl och Jeremy Leung.

Förvaltarna investerar huvudsakligen i europeiska aktier, främst i stora bolag. Men aktier i små och medelstora bolag görs också av strategiska skäl. Storbritannien är fondens viktigaste marknad och där är knappt 30 procent av kapitalet placerat. Sedan kommer Schweiz med en andel på dryg 15 procent följt av Tyskland med drygt 13 procent. I Sverige finns knappt 5 procent av fondens kapital placerat.

Finanssektorn är det största betet just nu. Knappt 30 procent av fondens placeringar finns i den sektorn. Näst största är sektor är hälso- och sjukvård med drygt 25 procent följd av dagligvaror på drygt 10 procent.

Investeringarna är koncentrerade till ett relativ litet antal aktier, 77 stycken, jämfört med 450 som är snittet för breda Europafonder. Fondens fem största innehav är Novartis, 6 procent, Bayer, 4 procent, Roche, 3,5 procent, Nestle, 2,5 procent och Sanofi med 2,5 procent.

Förvaltarna kan också ha en stor del andel likvida medel i fonden. Strategin är flexibel och aktiv. De kan också använda derivat, vilket gör att förvaltarrisken och är hög. Men förvaltarna har hanterat sina frihetsgrader på ett exemplariskt sätt.

Ända sedan augusti 2012 har fonden högsta, fem av fem, i betyg hos Morningstar. De senaste tre åren uppgår avkastningen till drygt 85 procent, jämfört med snittfonden som ligger på knappt 60 procent.

Det är bra, men måste relateras till fondens risk. Och där ser det också riktigt bra ut. De senaste tre åren ligger den på 8,4 procent, jämfört med gruppen som helhet som har haft en risk på 8,5. Högre avkastning till lägre risk är just det vi söker. Placera rekommenderar köp.

För att enkelt följa utvecklingen av fonden, om den sköter sig eller inte, så ställer vi den mot vår senaste köprekommenderade europeiska aktieindexfond, Swedbank Robur Indexfond Europa.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp 1 505,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -