Köpvärda fonder i januari

Fondtips Även om det fortfarande finns hot mot den positiva utvecklingen har vi en optimistisk syn på marknaderna, vilket speglar våra val inför januari.

Trots en liten nedgång inför jul har nu börsen stigit 18 procent från botten efter den stora korrektionen i mitten av oktober.

I stort sett har inte mycket ändrats den senaste tiden. Det saknas nästan helt inflationsimpulser, förutom de som kan uppstå i kölvattnet av valutaturbulensen i världen, och mycket tyder på att marknadsräntorna förblir under kraftig press.

Efter att den amerikanska centralbanken minskat oron kring kommande räntehöjningar har världens börser åter börjat fokusera på effekterna av fortsatta stimulanser. Den svaga tillväxten i Europa har varit ett gott skäl till att förvänta sig en mer offensiv hållning från Europeiska Centralbanken.

På marginalen ser konjunkturutvecklingen på kontinenten lite bättre ut nu, men det förändrar inte förväntningarna om att ECB ska agera. Även på den punkten är läget i stort detsamma som för en månad sedan.

Det som tillkommit jämfört med förra månaden är ett ännu lägre oljepris och en rubelkollaps. Oljan innebär, bortom den inledande oron för det snabba fallet, givetvis också en positiv faktor för konjunkturutvecklingen. Den ryska ekonomins kräftgång har trots allt en begränsad påverkan på den globala ekonomin.

Inför januari fortsätter vi att lyfta aktieandelen av den enkla anledningen att det saknas verkligt attraktiva alternativ till aktier i dagens makroekonomiska miljö samtidigt som mycket av den oro som kretsade kring amerikanska Federal Reserves agenda nu har släppt.

Vi väljer att inte göra någon förändring i listan över köpvärda fonder. Vi är helt enkelt nöjda med dess nuvarande form och ser ingen anledning att göra byten för bytets egen skull.

Som vanligt finns fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

HÖG RISK

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

JPM Global Healthcare: När finansmarknaderna är oroliga riktas investerarnas blickar mot defensiva läkemedelsbolag. För oroliga fondsparare finns en bra medicin – en vass läkemedelsfond. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Av tekniska skäl kan vi  inte redovisa utfallet av juli månads fondrekommendationer men publicerar den artikeln denna vecka.

För aktieval rekommenderar vi listan över tio köpvärda aktier i januari.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 87,96 -
UBS (Lux) Eq Eurp Opp Sst (EUR) P acc Köp 6 499,21 -
JPM Global Healthcare A (dist) USD Köp 2 127,75 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 225,80 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 525,66 -
AMF Balansfond Köp 224,66 -
Cliens Mixfond B Köp 2 075,24 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 114,86 -
Köp 1 645,68 -
Atlant Stability Köp 1 312,61 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -